Gå til hovedinnholdGå til hovedmeny

RusKompass lansert: Nytt opplæringsprogram for arbeid med ungdom og rus

En forsamling som ser på storskjerm.
Nå har alle landets institusjonsansatte tilgang til opplæringsprogrammet RusKompass. Programmet er utviklet for å gi ansatte i barnevernsinstitusjoner grunnkompetanse til å forstå, forebygge og håndtere rusbruk blant unge.

Publisert

- RusKompass er laget for å gi de som jobber med barn og unge et grundig kompetansegrunnlag i arbeid med ungdom og rusproblematikk. Vi håper dette vil bidra til å styrke kvaliteten på oppfølgingen og omsorgen vi gir til ungdommer, spesielt de som bor på institusjoner, sier Tove Bruusgaard, divisjonsdirektør i Bufdir.

RusKompass er et resultat av et tverrfaglig samarbeid mellom Bufetat Region Midt-Norge, Regionalt kunnskapssenter for barn og unge - Psykisk helse og barnevern (RKBU Midt-Norge), Helse Midt-Norge, KORUS Midt, KORUS Bergen, og Ressurssenter rus i region øst Bufetat. Programmet er utviklet på oppdrag fra Bufdir, og har som mål å gi institusjonsansatte kompetansen de trenger for å møte ungdommenes utfordringer med rus på en trygg og kunnskapsbasert måte.

Du finner RusKompass i kursmodulen til Bufdir.

Fakta om RusKompass

  • Det er leder på institusjon som vurderer hvordan de ønsker å bruke opplæringsprogrammet ut fra en vurdering av medarbeidernes behov for kompetansen. Noen av modulene gir basiskunnskap, og andre gir mer utfyllende opplæring.
  • Tilgjengelig for alle som ønsker økt kompetanse for å forstå, forebygge og håndtere rusbruk blant unge.
  • Består av ni digitale moduler, som skal gi økt grunnkompetanse i arbeid med rus. De første fire er tilgjengelig nå og de siste kommer til sommeren.
  • Programmet er tilpasset praksisfeltet og kan gjennomføres uten spesielle forkunnskaper. Det er bygget opp med en kombinasjon av tekster, videoer og refleksjonsoppgaver, slik at ansatte kan anvende kunnskapen direkte i sitt daglige arbeid.
  • Kurset er utviklet av Bufetat Region Midt-Norge, Regionalt kunnskapssenter for barn og unge - Psykisk helse og barnevern (RKBU Midt-Norge), Helse Midt-Norge, KORUS Midt, KORUS Bergen og Ressurssenter rus ved Bufetats region øst
  • Evaluering av programmet kommer i 2026. For videre utvikling har RusKompass en ekstern referansegruppe som ledes av teamet bak RusKompass og som i tillegg består av Landsforeningen for Barnevernsbarn, Rusmisbrukernes interesseorganisasjon og Kompetansesenter for rus nasjonalt.


Behov for økt ruskompetanse

Det ble i 2024 identifisert et behov for å heve ruskompetansen blant ansatte i barnevernsinstitusjoner, også på de institusjonene som ikke spesialiseres seg på rus. Derfor tok Bufdir initiativ til å gjøre det enklere for institusjonsansatte å øke kompetansen sin på rusproblematikk.

- Våre ansatte har et stort engasjement for ungdom, og har etterlyst bedre verktøy og mer kunnskap om hvordan de kan jobbe spesifikt med rusproblematikk. RusKompass er utviklet nettopp for å svare på dette behovet, og det er gjort er solid tverrfaglig utviklingsarbeid for å utvikle et kurs som alle på institusjon vil ha nytte av å ta, sier Tove Bruusgaard, divisjonsdirektør i Bufdir.

Lanseres over hele landet

For tiden reiser teamet bak RusKompass landet rundt for å lansere opplæringsprogrammet. I begynnelsen av februar fikk Bernhard L. Mathisens ungdomshjem i Oslo kommune besøk av RusKompass.

- Vi ved Bernhard L. Mathisen ungdomshjem har jobbet strategisk med å øke kompetansen på rus i flere år for å forebygge bruk av rus og for å gi best mulig hjelp til de ungdommene som allerede bruker rusmidler. Vi har sett frem til å starte opp med RusKompass for å øke kompetansen og utvikle våre ferdigheter knyttet til identifisering, kartlegging og iverksette riktige tiltak til rett tid. Lanseringsdagen ga oss bekreftelse på at det mye vi allerede kan, samtidig som vi fikk oppfriskning av gammel kunnskap og tilført ny. Det var en nyttig, læringsrik og spennende dag, forteller Aina Bekkelund, avdelingsleder ved Bernhard L. Mathisens ungdomshjem.

De kommende ukene vil programmet rulles ut ved både statlige, privat, ideelle og Oslo kommune sine institusjoner. Bekkelund oppfordrer institusjonsledere til å sette av tid for at de ansatte kan ta kurset.

- Ungdommer som har rusbruk som en del av sitt utfordringsbilde trenger miljøterapeuter som har kunnskap om rus og rusens funksjon, og ferdigheter til å iverksette riktige tiltak til rett tid. Å identifisere nye og fremvoksende rusmiddeltrender kan være utfordrende, men for å iverksette gode tiltak er vi avhengig av å ha tidsriktig og kunnskapsbasert informasjon om rusmidler, trender og rusmiddelbruk blant unge. Er man ikke oppdatert, kan man stå i fare for å iverksette feil eller ingen tiltak. Våre ungdommer kan også ha foreldre som ruser seg, og kompetansen vil også bli brukt i familiearbeidet ved avdelingen. Jeg som leder har et ekstra ansvar for å sette rus på agendaen på fagmøter og iverksette gode opplæringstiltak, men også skape et trygt rom for å snakke om rus og hvilke utfordringer vi kan møte på i arbeid med ungdom og foreldre som ruser seg, avslutter Bekkelund.

Med RusKompass på plass over hele landet har institusjonsansatte et nytt og viktig verktøy for å sikre at ungdom med rusutfordringer får den oppfølgingen de trenger.