Gå til hovedinnholdGå til hovedmeny

Ny rapport om universell utforming i planlegging - bygg og uteområder

Uteområde med plen
Viken fylkeskommune har nylig lansert en rapport om universell utforming i kommunal og fylkeskommunal planlegging. I rapporten konkretiseres blant annet hva universell utforming innebærer i planlegging, og hvordan dette arbeidet kan forbedres og videreutvikles.

Nyhetsbrev om universell utforming oktober 2023

Hensikten med rapporten er blant annet å:

  • belyse hvordan arbeidet med universell utforming i kommunal planlegging kan forbedres og videreutvikles både internt i fylkeskommunen og i kommunene
  • konkretisere hva universell utforming i planlegging betyr i praksis
  • konkretisere hvilke krav som finnes og hva man kan få til ved å legge ytterligere krav utover teknisk forskrift
  • være et supplement til Kommunal- og moderniseringsdepartementets veileder Universell utforming i planlegging

Rapporten tar kun for seg universell utforming når det gjelder bygg og uteområder. Digitale tjenester er ikke behandlet i rapporten.

Føringer, utfordringer og tiltak

Rapporten er delt i tre deler hvor første del omhandler introduksjon til temaet og oversikt over sentrale føringer. I henhold til rapporten er krav om universell utforming nedfelt i 12 nasjonale lover, i mer enn 70 forskrifter og i over 70 norske standarder. I publikasjonen nevnes de viktigste for bygg og uteområder og kommunal planlegging. Det er ikke bare lover og forskriften som omtales, men også andre føringer i form av statlige handlingsplaner, bærekraftsmål og offentlige utredninger.

I andre del er det samlet bakgrunnskunnskap som er relevant å ha kjennskap til på alle plannivå. Først omtales utfordringsbildet i det fysiske miljøet. I dagens byer, tettsteder, boligområder og friluftsområder er det mange barrierer i det fysiske miljøet som hindrer mennesker i å leve selvstendige liv.

Deretter gis eksempler på gode planleggingsprinsipper, begreper knyttet til universell utforming omtales, det gis utdrag fra byggteknisk forskrift (TEK17) og de ulike kravene til universell utforming i nye og eksisterende bygg og anlegg forklares. I rapporten pekes det på en rekke utfordringer knyttet til universell utforming, og det fortelles hvordan planlegging kan bidra til å bedre de fysiske forholdene i retning universell utforming. Siste del omhandler tiltak. Her forslås tiltak både internt i fylkeskommunen og tiltak ut mot kommunene.

Rapporten gir ikke en komplett oversikt over hvilke muligheter som finnes for å ivareta universell utforming i planlegging står det, men forfatterne bak rapporten håper imidlertid rapporten vil bidra til økt bevisstgjøring om universell utforming i planlegging, økt kunnskap om hvordan universell utforming kan ivaretas i planhierarkiet og at rapporten kan være til inspirasjon slik at potensialet som ligger i å bruke plansystemet i arbeidet for et inkluderende samfunn utnyttes bedre enn i dag.

Håndbok for kommuner

Per Kierulf, avdelingsleder for kommunale planer i Viken fylkeskommune, håper at andre fylkeskommuner, og kommuner i hele landet kan dra nytte av rapporten. - I praksis kan denne rapporten også brukes som en håndbok for kommunene når de jobber med planlegging. For oss i fylkeskommunen er rapporten til støtte i veilederrollen, men gir også anbefalinger for hvordan vi bør innrette oss som veiledere i fremtiden, sier han.

Rapporten «Universell utforming i kommunal planlegging − utfordringer, prinsipper og tiltak» er utarbeidet av Universell Utforming AS på oppdrag av Viken fylkeskommune. Oppdraget var finansiert med tilskuddsmidler fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratets tilskuddsordning for universell utforming.

Nyhetsbrev om universell utforming

Denne siden er beskyttet av reCAPTCHA og er underlagt Googles personvern og Vilkår for bruk

Når du registrerer e-postadressen din, samtykker du til at vi sender deg nyhetsbrev og at vi bruker e-postadressen din til å gjøre dette. Les mer i vår personvernerklæring.

Hvis du ikke lenger ønsker nyhetsbrev, send en e-post til universell-utforming@bufdir.no, eller klikk avregistrer i et nyhetsbrev du har fått.

Tidligere nyhetsbrev om universell utforming