Gå til hovedinnholdGå til hovedmeny

Universell utforming bidrar til en bærekraftig framtid

Masumi Ono
Konferansen Universal Design 2024 ble arrangert i Oslo 20.- 22. november. Temaet var hvordan universell utforming kan bidra til en bærekraftig og rettferdig framtid. Konferansen samlet forskere og praktikere fra hele verden for å dele erfaringer.

Tema for konferansen var likestilling og bærekraft, og hvordan vi skal sikre en framtid som kan møte både miljøutfordringer og en aldrende befolkning.

– Alle i salen her vil på et eller annet tidspunkt ha behov for mer tilrettelegging, sa kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery ved åpningen av konferansen. De første innlederne satte universell utforming i kontekst til internasjonale konvensjoner og mål slik som konvensjonen om rettene til mennesker med nedsatt funksjonsevne (CRPD), FNs bærekraftsmål og Agenda 2030.

Masumi Ono fra Division for Inclusive Social Development i FN, tok opp temaet bærekraft og inkludering ved å fremheve universell utforming som et middel for å oppnå FNs bærekraftsmål. Hun understreket hvordan prinsippene for universell utforming bidrar til sosial inkludering, tilgjengelighet og mindre ulikhet. Ved å innpasse prinsippene i utdanning, teknologi og byplanlegging, kan vi skape inkluderende løsninger som gagner alle, sa hun.

Ono pekte også på behovet for å øke innsatsen mot 2030-målene. Her har arbeidet stagnert i over en tredjedel av målene eller forverret seg på grunn av koronapandemien, krig og regionale spenninger, klimaendringer og sosioøkonomiske utfordringer. Ono avsluttet med å understreke viktigheten av universell utforming for «ikke la noen bli igjen» som er sentralt i FNs bærekraftsmål.

Ono oppfordret deltakerne til å reflektere over hvordan universell utforming kan innpasses i politikk og tiltak for å fremme bærekraftige, rettferdige og inkluderende samfunn.

Norway Declaration 2024

Konferanseserien UD er en av de største og mest tverrfaglige internasjonale konferansene om universell utforming. Tidligere konferanser er arrangerte i flere europeiske land: UD2012 (Oslo, Norge), UD2014 (Lund, Sverige), UD2016 (York, Storbritannia), UDHEIT2018 (Dublin, Irland), UD2021 (Helsinki, Finland) og UD2022 (Brescia, Italia). Konferansene har ofte blitt avsluttet med en deklarasjon. Det ble den denne gangen også.

Deklarasjonen understreker hvor viktig det er å ikke la noen bli stående igjen, og understreket at universell utforming er essensielt både for enkeltmennesket og hele samfunnet. Deklarasjonen inneholder 8 ulike oppfordringer til handling og ble presentert ved konferansens avslutning.

Fornøyd deltaker

– Jeg likte at konferansen hadde et bredt program som dekket ulike aspekter av universell utforming fra digitale løsninger og offentlig rom til utdanning og transport, sier Kari Anne Reitan Andersen som deltok på hele konferansen sammen med flere kollegaer fra NAV.

– Jeg likte at konferansen startet med å sette universell utforming i et menneskerettighetsperspektiv og knytter det til bærekraftsmålene. Det var kjekt at vi så fikk mulighet til å fordype oss i ulike temaer som digitale løsninger, byrom, utdanning og transport, med søkelys på hvordan universell utforming kan fremme inkludering på ulike måter.

Det var mange spennende innlegg og jeg vil trekke fram keynote-foredraget av Anna Lawson om universell utforming som et menneskerettighetsimperativ. Dette gir en sterk forankring av temaet i et globalt, rettighetsbasert perspektiv. Også Masumi Onos innlegg på åpningsdagen om hvordan universell utforming henger sammen med FNs bærekraftsmål var interessant.

– Selv om jeg likte godt starten av konferansen og temaet bærekraft, var innleggene til Attila Bekkvik om «Augmented Reality» de jeg likte best. I tillegg likte jeg også presentasjonen «Using APCA to develop an accessible colour palette for data visualisation» med Jon Olav Eikenes, oppsummerer Andersen.

Opptak og artikkelsamlinger tilgjengelig

330 personer fra 18 ulike land deltok på konferansen som ble arrangert på Oslo Plaza Hotell, med konferansemiddag i Oslo Rådhus. Innleggene fra konferansen er tilgjengelige i form av publikasjoner og opptak.

Det er utarbeidet to ulike publikasjoner fra konferansen. Den ene – Proceedings - inneholder 60 vitenskapelige, fagfellevurderte artikler. Den andre er et konferansekompendium som inneholder utvidede sammendrag, og som beskriver praktiske presentasjoner og arbeid som ikke ble valgt ut for konferansens vitenskapelige del (Proceedings).

Tekstede opptak av innleggene i plenumssalen er tilgjengelige på regjeringens nettsider.

Hvor UD2026 blir arrangert, vil bli annonsert på UD2024s nettsider innen kort tid.

Nyhetsbrev om universell utforming

Denne siden er beskyttet av reCAPTCHA og er underlagt Googles personvern og Vilkår for bruk

Når du registrerer e-postadressen din, samtykker du til at vi sender deg nyhetsbrev og at vi bruker e-postadressen din til å gjøre dette. Les mer i vår personvernerklæring.

Hvis du ikke lenger ønsker nyhetsbrev, send en e-post til universell-utforming@bufdir.no, eller klikk avregistrer i et nyhetsbrev du har fått.

Tidligere nyhetsbrev om universell utforming