Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Nytt kurs for arealplanleggere

mann sitter foran laptop. illustrasjonsfoto

Norsk kommunalteknisk forening (NKF) og Telemark Kompetanse har utarbeidet et gratis e-læringskurs for arealplanleggere i kommunen. Kurset er gratis og består av 7 moduler innen temaet universell utforming og planlegging.

Kurset er en bestilling fra Bufdir og Kommunal- og distriktsdepartementet.

Rådgiver plan og miljø Sven-Ola Brænd i NKF har vært prosjektleder for kurset og forteller at de har arbeidet med kurset i vel et år.

– Med utgangspunkt i veilederen innen universell utforming i plan utgitt av Kommunal- og distriktsdepartementet i 2021, har vi utviklet et e-læringskurs som består av sju moduler. De kan tas hver for seg og brukes som et oppslagsverk, eller man ta hele kurset sammenhengende. Å lage et e-læringskurs var noe nytt for oss og derfor knyttet vi til oss Telemark Kompetanse som er eksperter på pedagogikk i digitale plattformer, forteller NKF-rådgiveren.

Sven-Ola Brænd i Norsk kommunalteknisk forening
Sven-Ola Brænd i Norsk kommunalteknisk forening (NKF) er tilfreds med oppslutning på prøvegjennomføringen av kurset. Foto: Chris Caspersen

Hva lærer man om i kurset?

– Vi laget sju moduler som korresponderer med kapitlene i veilederen. Vi måtte komprimere innholdet noe og likevel sørge for at det ikke ble for tynt, og med ulikt innhold slik at det ikke ble for ensformig å gjennomføre. Kurset er en kombinasjon at tekst, bilder, video, spørsmål, refleksjonsoppgaver og annen interaktivitet, slik at det fungerer som e-læring, forteller Brænd.

De ulike modulene kan tas uavhengig av hverandre. Innholdet i de ulike modulene er:

  1. Hvorfor er universell utforming viktig?
  2. Hva menes med universell utforming?
  3. Krav til universell utforming i lov og forskrift
  4. Medvirkning
  5. Universell utforming i plandokumenter og -prosesser
  6. Universell utforming gjennom planprosess og byggesak
  7. Universell utforming i offentlige anskaffelser, drift og vedlikehold

Hele kurset tar om lag fem timer å gjennomføre. Når man har gjennomført en modul, markeres den som fullført.

– Vi har til nå ikke laget noe opplegg for kursbevis, men er noe vi kan vurdere, sier Brænd, som også informerer om at NKF har driftsansvaret for kurset i 2024, og vil endre innhold etter innspill fra deltakere om det er behov for det.

Stor oppslutning på testgjennomføring

Kommuneansatte har også vært testpersoner i utviklingen av kurset. En referansegruppe bestående av representanter fra Aldersvennlig Norge, Norges Handikapforbund, Handikappede barns foreldreforening, DiBK og Viken fylkeskommune har også vært tilknyttet prosjektet.

Etter at kurset var ferdig i begynnelsen av året, gjennomførte Telemark og Vestfold fylkeskomme et pilotkurs for sine ansatte. De valgte å stykke opp kurset som tre frokostmøter 4., 5. og 9. januar, hvor de gikk gjennom innholdet. Hele 143 personer deltok ved gjennomføringen av kurset.

– Dette må betegnes som veldig bra da vi ikke engang hadde lansert kurset, sier Brænd.

– Jeg håper enda flere vil ta kurset og at det bidrar til å løfte UU-kompetansen i norske kommuner, avslutter Brænd.

Ta kurset

Kurset er gratis for alle som enten har en e-postadresse som viser tilknytning til en kommune, eller som er medlem av NKF. Kurset finner du på:

Nyhetsbrev om universell utforming