Gå til hovedinnholdGå til hovedmeny

Innovasjonsprisen for inkluderende design til Mjøsparken i Brumunddal

Dronebilde over Mjøsparken i Brumunddal
Ringsaker kommune
Ringsaker kommune satte i 2016 i gang et prosjekt med store visjoner: Et forurenset uteområde skulle bli til en mangfoldig park som favner alle aldre og interesser. Resultatet ble et fritids- og rekreasjonsområde som i år ble hedret med innovasjonsprisen for inkluderende design i kategorien landskapsarkitektur.

I Brumunddal i Ringsaker kommune, mellom E6 og Mjøsa, lå et nedlagt industriområde hvor den lokale trevareindustrien hadde håndtert tømmer. Området var gjengrodd, til dels sterkt forurenset og var i praksis en barriere mellom Brumunddal og Mjøsa.

Utbygging av fire-felts E6 og byggingen av Mjøstårnet, som er verdens høyeste trebygning med hotell, leiligheter og kontorer, ga rom for samarbeid om en helhetlig utvikling av området.

Ringsaker kommune satte seg som mål å skape Innlandets mest attraktive offentlige friområde. Mjøsparken skulle bidra til samvær og aktiviteter på tvers av aldre, interesser og funksjonsevner og den skulle være et samlingspunkt for både fastboende og besøkende.

Oase i strandkanten

Bystranda i Mjøsparken i Brumunddal
Ringsaker kommune
Ringsaker kommune

Den tidligere utilgjengelige strandsonen er nå blitt forandret til en langgrunn badelagune med sandstrand, en kunstig øy og med broer som gir trinnfrie gangforbindelser.

Adkomsten ned til strandområdet for personer med nedsatt funksjonsevne er via en støpt rampe som tilfredsstiller krav til universell utforming. Rampen har håndløper i to høyder og er også en logisk forbindelse mellom toalettområdet og strandområdet. For å gi alle fysisk tilgang til å kunne bade, er det etablert en rampe ned til en badebinge midt i lagunen.

Møblementet rundt i parken er tilpasset rullestolbrukere ved at bordplaten er forlenget og at armlener er etablert på benker for å gi god sittekomfort og hjelp for dem som trenger å støtte seg. Det er også laget en sansehage med tradisjonelle stauder som geranium og pelargonia, og med blomsterrike og duftende busker som syriner, roser og magnolia. Alt er satt sammen med tanke på både farger, dufter og minner. Hele parken er grønn og frodig med ulike stier og sittemuligheter i både sol og skygge.

Tilrettelagt for ulike aktiviteter – sommer og vinter

Det er også en skatepark for de som vil utfolde seg med brett, sykkel, sparkesykkel og rullestol, og det er aktivitetsområder som petanquebane, basketbane, sandvolleybane, lekeplass, hundepark og egne vannstasjoner for de firbente. Om sommeren er det uteservering med utsyn over Mjøsa.

Det er lagt til rette både med tanke på fremkommelighet og trygghetsfølelse hele døgnet.

Om vinteren gjøres basketballbanen om til en skøytebane og arena for helt nye opplevelser. De viktigste fartsårene og turstiene blir måket slik at parken blir tilgjengelig også vinterstid både for gående og rullende.

Innovasjonsprisen for inkluderende design hedrer virksomheter, designere og arkitekter for prosjekter som bidrar til et mer likestilt samfunn med mangfold, likeverd og universell utforming i fokus. Prisen deles ut av Design og arkitektur Norge (DOGA).

Prisen som deles ut i ti ulike kategorier, deles kun ut hvert tredje år. Neste gang prisen deles ut er i 2027. En uavhengig jury satt sammen av utøvende designere, arkitekter og fagpersoner fra ulike organisasjoner vurderer de som er nominert.

Alle har ekspertise om universell utforming i de ulike kategoriene. Vinnerne av årets pris blir presentert på en seminarrekke i regi av DOGA. Opptak fra seminaret om Mjøsparken den 19. juni kan ses på DOGAS nettsider. Der finnes også en grundig presentasjon av prosjektet og juryens begrunnelse for tildelingen av prisen.

Innovasjonsprisen for inkluderende design er en av aktivitetene knyttet til regjeringens handlingsplan for universell utforming: Bærekraft og like muligheter - et universelt utformet Norge (2021 - 2025).

Nyhetsbrev om universell utforming

Denne siden er beskyttet av reCAPTCHA og er underlagt Googles personvern og Vilkår for bruk

Når du registrerer e-postadressen din, samtykker du til at vi sender deg nyhetsbrev og at vi bruker e-postadressen din til å gjøre dette. Les mer i vår personvernerklæring.

Hvis du ikke lenger ønsker nyhetsbrev, send en e-post til universell-utforming@bufdir.no, eller klikk avregistrer i et nyhetsbrev du har fått.

Tidligere nyhetsbrev om universell utforming