Her er Bufdirs årsrapport for 2022
Publisert
– Bufdirs fagområder er i stor grad rettet mot de barna og familiene som har det vanskeligst, sier Hege Nilssen, som er direktør i Bufdir.
– Vår virksomhet har et stort ansvar for å levere tjenester av høy kvalitet. Familier som strever, trenger ofte hjelp på flere områder. Tjenestene må derfor være godt koordinerte på tvers av sektorene. Vi må komme tidlig inn i familiene med hjelp som har effekt, sier hun.
Kompetansesatsingen i barnevernet fortsetter
– I 2022 holdt vi stø kurs for å la de store satsingene virke. Som fagdirektorat vil vi styrke kompetansen, styringen og ledelsen i barnevernet. Som årsrapporten viser, er veiledningsteam og videreutdanninger viktige virkemidler, sier Nilssen.
Hun trekker også frem pilotarbeidet med grunnmodell for hjelpetiltak som en viktig leveranse.
– Barnevernet driver først og fremst med hjelpetiltak, men vi vet for lite om hva som skaper varig endring. I 2022 har vi samlet kunnskap om effekt, og startet arbeidet med å lage en verktøykasse for kommunene, sier Nilssen.
Medvirkning og rettssikkerhet løftes høyt
– Bufdir har et betydelig ansvar for å bidra til medvirkning og rettsikkerhet i barnevernet, understreker Nilssen.
Bufdir har derfor holdt jusskurs for kommuner over hele landet.
Direktoratet har også gjort en omfattende revidering av saksbehandlingsrundskrivet «Retningslinjer for barnevernstjenestens saksbehandling». Arbeidet skal bidra til å sikre rettsikkerhet for barn og familier i alle faser av en barnevernssak.
I 2022 er også barnevernsfaglig kvalitetssystem (BFK) ferdigstilt og innlemmet i nye IKT-systemer. Gjennom BFK får kommunalt barnevern en digital struktur for prosesser, og tilgang til oppdatert faglig og juridisk innhold.
– Vi har også utviklet flere retningslinjer for å sikre likere faglig praksis, blant annet vurdering av samværsordning etter omsorgsovertagelse, sier Nilssen.
Utfordringer med fosterhjem og institusjon
– 2022 har også vært et utfordrende år, sier Nilssen.
– Det er krevende å rekruttere nok fosterhjem, og å overholde bistandsplikten. Derfor har vi blant annet jobbet for å styrke rekruttering i familie og nettverk.
Innsatsen på fosterhjemsområdet skal støtte barnevernreformen, og endringene i oppgave- og ansvarsdelingen mellom kommunene og Bufetat.
Nilssen trekker også frem barnevernsinstitusjoner som et utfordrende område.
– Institusjonsdrift er noe av det mest kompliserte vi driver med i velferdssektoren, og det er fortsatt for mange uønskede hendelser. Vi jobber kontinuerlig med forebygging, sikkerhet og kompetanseheving, sier Nilssen.
– Samtidig øker vi antallet ideelle leverandører, i tråd med politiske føringer, sier hun.
Større aktiviteter i 2022
Bufdir er også fagdirektorat for likestilling, vold, adopsjon, oppvekst og familievern. Virksomheten har en omfattende oppgaveportefølje.
Viktig arbeid i 2022 var blant annet:
- Aktivitets- og redegjørelsesplikten: Stadig flere arbeidsgivere ser verdien av å jobbe målrettet med likestilling og mangfold. Etterspørselen etter Bufdirs veiledere om aktivitets- og redegjørelsesplikten (ARP), er økende.
- CRPD: Et viktig arbeid i Bufdir er å øke kjennskapen om CRPD (rettighetene til menneskene for nedsatt funksjonsevne). Flere kommuner har deltatt i pilotarbeid gjennom 2022.
- NASAK: Det nasjonale samiske kompetansesenteret for kommunalt og statlig barnevern, familievern og krisesentrene (NASAK) åpnet i Karasjok i 2022. NASAK skal bidra til å styrke kvaliteten på tjenestenes arbeid med samiske barn, voksne og familier. Tjenesten skal bidra til et likeverdig tilbud til samisk befolkning i alle samiske områder.
- Kompetanseteamet: Det tverrfaglige Kompetanseteamet mot tvangsekteskap, kjønnslemlestelse og negativ sosial kontroll har hatt en stor økning i antall saker. Kompetanseteamet jobbet i 2022 med 890 saker, til sammenligning med 759 saker i 2021 og 649 saker i 2020.
- Ung.no: Spørretjenesten ung.no kan vise til høye trafikktall i 2022. Nettsiden registrerte 22 149 640 besøk, noe som er en oppgang på tre prosent fra 2021. Spørsmål- og svartjenesten hadde en oppgang i antall spørsmål på 4,5 prosent sammenliknet med året før. Det var 109 045 innkommende spørsmål.
- Tilskudd: Tilskudd til inkludering av barn og unge er slått sammen med to tidligere ordninger til én felles tilskuddsordning. I 2022 tildelte Bufdir 572 489 000 kroner til 952 prosjekter.
Du finner oversikt over alle aktiviteter og resultater i årsrapporten.
Pressekontakt
Ingvill Elvestad Meltvedt, seniorrådgiver kommunikasjon
Telefon: 472 32 769, e-post: ingvill.meltvedt@bufdir.no