Gå til hovedinnholdGå til hovedmeny

Flere besøkende på sentrene mot incest og seksuelle overgrep i 2022

Kvinne ser ut av vinduet
Sentrene mot incest og seksuelle overgrep (SMISO/Nok.-sentrene) opplevde en økning i antall besøkende i 2022. Sentrene hadde totalt 3 474 besøkende, noe som er en økning fra både 2020 og 2021. Antall som besøkte sentrene i 2022 var på samme nivå som før pandemien.

Publisert

Innholdet kan være utdatert

Tallene er hentet inn av Sentio, på vegne av Bufdir.

Statistikken viser at det er svært mange henvendelser på telefon, e-post og chat fra brukergruppen til sentrene.

Sentrene mottok totalt 33 422 henvendelser i 2022. Over halvparten av disse var telefonhenvendelser. Dette er en viss nedgang sammenlignet med 2020 og 2021. Dersom planlagte samtaler på telefon/video inkluderes, er antall henvendelser på samme nivå som i 2019.

Viktig tilbud

- Tilbudet som gis ved sentrene mot incest og seksuelle overgrep er svært viktig for befolkningen, sier Tove Bruusgaard, som er avdelingsdirektør i Bufdir.

- Dette blir særlig tydelig når vi vet at svært mange utsettes for voldtekt eller andre seksuelle overgrep i løpet av livet, slik omfangsundersøkelsen fra NKVTS i år viser, fortsetter hun.

- Undersøkelsen viste at omfanget av personer som oppgir å ha vært utsatt for voldtekt særlig har økt i aldersgruppen 18–29 år, siden forrige undersøkelse i 2014. Dette kan være en av årsakene til at sentrene har flere yngre brukere nå enn før, mener Bruusgaard.

Her er hovedtrender fra statistikken for 2022:

  • Totalt antall brukere (basert på utfylte brukerskjema) i 2022 var 2 904, en økning fra 2 805 personer i 2021, 2 399 personer i 2020 og 2 870 personer i 2019.
  • 85 prosent av brukerne som oppsøkte senteret var selv utsatt for seksuelle overgrep, mens 20 prosent oppsøkte senteret som pårørende. 5 prosent besøkte senteret både som pårørende og utsatt.
  • En høy andel av brukerne var nye brukere i 2022, henholdsvis 52 prosent av de som hadde blitt utsatt for seksuelle overgrep og 67 prosent av de pårørende.
  • Det var flest kvinner blant brukerne av sentrene. Andelen kvinnelige brukere var 86 prosent blant de som var utsatt for seksuelle overgrep, og 73 prosent blant de pårørende.
  • Gjennomsnittsalderen til de kvinnelige brukerne som var utsatt for seksuelle overgrep, var 33 år, og 39 år for de mannlige brukerne. Gjennomsnittsalderen for de utsatte brukerne på sentrene var likt som i 2021, 1 år lavere enn i 2020 og 2 år lavere enn i 2019.
  • 46 prosent av de pårørende brukerne var mor til noen som var utsatt for overgrep og 10 prosent far. 20 prosent var ektefeller, partnere eller kjærester.
  • Mange av dem som er utsatte for seksuelle overgrep svarte at overgrepene startet i ung alder og varte over en lengre periode. 54 prosent var yngre enn 14 år ved første overgrep. 44 prosent ble utsatt for overgrep i en periode på ett år eller mer.
  • Flertallet av brukerne var utsatt for overgrep begått av en person de kjente fra før, av et familiemedlem, en partner eller en venn. Kun 16 prosent var utsatt for overgrep fra en ukjent person.
  • De fleste brukerne som var utsatt for seksuelle overgrep, oppga en mannlig utøver, 97 prosent av kvinnene og 84 prosent av mennene. En høyere andel menn enn kvinner hadde imidlertid vært utsatt for en kvinnelig utøver, henholdsvis 25 prosent av mennene og 6 prosent av kvinnene var utsatt for en kvinnelig utøver.
  • 34 prosent av brukerne som var utsatte for seksuelle overgrep, svarte at en eller flere saker var anmeldt. Halvparten av de som oppga at saken(e) var anmeldte, opplevde henleggelse av saken.

(Kilde: Sentio/Bufdir)

Til statistikksiden om sentrene mot incest og seksuelle overgrep (bufdir.no)

Pressehenvendelser:
Ingvill E. Meltvedt, kommunikasjonsrådgiver. E-post: ingvill.meltvedt@bufdir.no.

Fakta om sentrene

Sentrene mot incest og seksuelle overgrep er et lavterskeltilbud basert på prinsippet om hjelp til selvhjelp. Sentrene gir råd, veiledning og bistand til brukerne, uten krav til henvisning. Sentrene skal være et supplement til det offentlige hjelpeapparatet. Flere av sentrene mot incest og seksuelle overgrep (SMISO) har byttet navn til Nok.-sentrene, mens noen fortsatt heter SMISO. Sentrene gir det samme tilbudet som før.