Mandag 26. april la regiondirektør i Bufetat, region sør, Ellen Ølness Nadim, ned grunnsteinen for det som skal bli Lågen ungdomshjem i Kongsberg. Institusjonen skal ha plass til ti ungdommer fordelt på to avdelinger, og vil stå ferdig ved utgangen av 2021. Nedleggelse av grunnsteinen markerte en viktig milepæl i utviklingen av institusjonstilbudet i regionen.

Trygghet og trivsel i høysete

Trygghet og trivsel både for beboere og ansatte, samt fleksibel bruk av rom og avdelinger, er viktig når regionen skal ha nye institusjonsbygg. ​-Vi vil ha institusjonsbygg som kan møte fremtidens krav til hva en barnevernsinstitusjon skal være, både faglig og bygningsmessig. Med dette bygget har vi benyttet oss av den kunnskapen vi nå har, og tror med dette at vi får et bygg der trivsel for ungdommene, og et godt og trygt arbeidsmiljø vil gå hånd i hånd, sa regiondirektør Ellen Ølness Nadim i sin tale.

Prosjektleder Petter Nausdal i Statsbygg roste det gode samarbeidet med både Bufetat, og entreprenøren, Bygg Fokus, i sin hilsen. Også stedlig prosjektleder fra Bygg Fokus, Frode Mathisen, berømmet samarbeidet med Statsbygg og Bufetat. –Det er gøy å jobbe med så profesjonelle aktører. At bygget skal romme et hjem for ungdom, og et viktig arbeid, gir en ekstra dimensjon til arbeidet vårt, sa han i sin hilsen.

Ellen legger ned grunnsteinen skalert.jpg

Utsatt grunnsteinsnedleggelse

Grunnsteinsnedleggelsen var egentlig planlagt i februar som et større arrangement med flere inviterte. På grunn av de strenge koronarestriksjonene som frem til nå har vært i Kongsberg, ble grunnsteinsnedleggelsen avholdt med kun entreprenør, byggherre og Bufetat til stede. Landsforeningen for barnevernsbarn hadde likevel sendt en hilsen i forbindelse med markeringen som regiondirektøren leste opp. Landsforeningen hilste både til de som skal jobbe på Lågen, nærmiljøet rundt og ungdommene selv:

-Kjære ungdommer som snart skal få et nytt hjem. Dere er fremtiden. Dere skal sammen med andre på deres alder forme Norge, nå og fremover. Vi i LFB håper dere tenker på hvordan dere skal håndtere den oppgaven. Vi håper at dere får, og benytter dere av alle menneskene rundt dere som er klare for å støtte dere på veien. Vi i LFB vet at livet kan være tøft, brutalt og urettferdig. Vi håper at dere selv vil bidra som en del av fellesskapet her ved Lågen ungdomshjem, og at dere med hjelp av hverandre vil skapet et sted hvor det er trygt å sove, trygt å gråte og trygt å be om trøst. Vi håper dere vil bidra til å skape et sted som ikke bare er et sted, men et solid og godt hjem. Vi i LFB ønsker dere alle i tilknytning til Lågen ungdomshjem lykke til!

Hilsenen fra LFB, samt regiondirektørens tale ble lagt i skrinet som dannet grunnsteinen, sammen med den faglige begrunnelsen for byggingen av den nye institusjonen.

Foto: Regiondirektør Nadim leser hilsen fra Landsforeningen for barnevernsbarn

En av to nye institusjoner i regionen

Dette er en av to institusjoner som regionen nå bygger. «Søsterinsitusjonen» - Grøterød ungdomshjem er et skritt foran, og skal stå ferdig i august 2021.

Både Lågen og Grøterød ungdomshjem er tegnet etter mal fra Kvæfjord ungdomssenter i Region nord, men tilpasset etter erfaringer gjort ved Kvæfjord – og med innspill fra de som har jobbet og bodd på institusjon i Region sør. Det er Bygg Fokus som står for byggingen på vegne av Statsbygg. -Institusjonen vil være på om lag 1500 kvadratmeter og ha store fine utearealer. Tomta ligger i et etablert nærmiljø i nærheten av skoler, friluftsområder og Kongsberg by.

 

Ellen md grunnsteinen redigert.jpg

Foto: Regiondirektør Ellen Ølness Nadim med grunnsteinen for Lågen ungdomshjem.