758 millioner kroner til inkludering av barn og unge
Publisert
– Mange familier kjenner på at dyrtid gjør at det kan være økonomisk krevende å prioritere penger knyttet til barn og unges fritidsaktiviteter og ferietilbud. Jeg er derfor glad for at tilskuddsordningen bidrar til å tilby et bredt spekter av spennende prosjekter til både organiserte fritidsaktiviteter, som støtter opp omkring Fritidserklæringen, og andre fritids- og ferietilbud for barn og unge, sier Anders Henriksen, divisjonsdirektør i Bufdir.
Målet med ordningen Tilskudd til inkludering av barn og unge er å legge til rette for at alle barn og unge skal ha mulighet til mestring og samfunnsdeltakelse. Tilskuddsordningen skal bidra til utvikling av åpne møteplasser, deltakelse på ferie- og fritidsaktiviteter og fullføring av utdanningsløp. Målgruppen er barn og unge i alderen fra 0 til og med 24 år som av ulike grunner står i fare for å havne i utenforskap.
Stor interesse
Bevilgningen i 2024 er på 758 millioner kroner. 380 millioner kroner er avsatt til gode, flerårige prosjekter i 2024 etter tilsagn og tilskudd i 2022 og 2023. 370 millioner kroner er tildelt nye prosjekter som er søkt om i 2024. Det er stor interesse for Bufdirs største tilskuddsordning, hvor det søkes om tilskudd til ulike aktiviteter for barn og unge. Prosjekter i 325 kommuner i alle landets fylker mottar tilskudd. 1542 søknader ble sendt med totalt omsøkt beløp på nesten 914 millioner, slik at det er stor oversøkning på ordningen.
– Bufdir tildeler midler til et stort mangfold av prosjekter som på ulike måter legger til rette for barn og unges mestring og samfunnsdeltakelse. Flest tilskudd gis til fritids- og ferieaktiviteter, men det er også innvilget mange prosjekter til å etablere, videreutvikle og drifte åpne møteplasser og utstyrssentraler, sier Henriksen.
Prioritering av Lokal fritidskasse
I 2024 har Bufdir prioritert søknader om prosjekter til lokal fritidskasse. Bakgrunnen for dette er budsjettforlik på Stortinget, som resulterte i at tilskuddsordningen ble styrket med 50 millioner kroner, slik at lokale fritidskasser kunne prioriteres. Lokale fritidskasser skal gi målgruppen mulighet til deltakelse i fritidsaktiviteter, og kan benyttes til å dekke kostnader til deltageravgifter i faste organiserte fritidsaktiviteter, kostnader til utstyr og utgifter til cup/ leir. Aktivitetsguider og utstyrssentraler er andre aktivitetstyper som bidrar til at barn og unge kan delta i faste organiserte fritidsaktiviteter. Aktivitetsguider hjelper barn og unge å finne en vei inn i organiserte fritidsaktiviteter ved å være bindeledd mellom barn/ungdom og deres familier og aktivitetstilbyder. Utstyrssentraler legger til rette for at barn og unge kan låne nødvendig utstyr for å delta, og gjør på denne måten terskelen for deltakelse i fritidsaktiviteter lavere.
Fritidserklæringen
I 2022 signerte sentrale aktører i frivilligheten, idretten, kultur, stat og kommune en fornyet fritidserklæring som bygger på FNs konvensjon om barnets rettigheter. Fritidserklæringen erklærer at «alle barn skal ha mulighet til å delta i minst en organisert fritidsaktivitet sammen med andre».
– Etablering av lokale fritidskasser, aktivitetsguider og utstyrssentraler er alle aktivitetstyper som støtter opp under Fritidserklæringen. 884 av prosjektene som tildeles tilskudd i 2024 bidrar til Fritidserklæringens mål, sier Henriksen, som er godt fornøyd med at kommuner, frivilligheten og andre aktører kan gjennomføre prosjekter som kan inkludere barn og unge i hele Norge.
Les mer om tildelingen for 2024 på tilskuddsordningens nettside