– Det er veldig givende å være beredskapshjem. Du blir glad i de barna som kommer til deg, selv om du vet at de skal videre til et annet permanent hjem, sier Hege.  

Hege og Øystein har vært beredskapshjem i tre år. I løpet av denne tiden har fem ulike barn bodd hos dem. Før Hege begynte å jobbe hjemmefra på denne måten, hadde hun lang erfaring med å arbeide med barn med spesielle behov.

– En takknemlig oppgave

– Jeg har alltid hatt et spesielt øye for barn som krever litt mer av oss, legger Hege til. Hun er utdannet barnehagelærer, og har i mange år jobbet med barn og unge som bor på barnevernsinstitusjon.

– Mannen min og jeg snakket ofte om å bli fosterhjem. Da jeg ønsket å skifte jobb for tre år siden, endte det med at vi ble beredskapshjem i stedet, forklarer hun. Og det har de ikke angret på.

– Det er en utrolig glede å se at et barn «kommer på plass», og begynner livet for alvor. De blir glade for små, hverdagslige ting, som å være med og bake rundstykker, å få hjelp med leksene. Det er en takknemlig oppgave vi har!

Her kan du lese om ledige oppdrag

Godkjent som beredskapshjem på 4-5 måneder

Fra de meldte sin interesse, og til de ble godkjent som beredskapshjem gikk det ikke mer enn 4-5 månder. Og dermed var Hege klar for oppdraget å ta imot barn mellom 0 og 18 år på kort varsel – og gi dem en trygg hverdag.

- På disse tre årene har vi hatt fem barn boende hos oss. Yngste barnet var åtte uker da hun kom hit, og de andre har vært mellom åtte og tolv år. Det korteste oppholdet varte bare et døgn, det lengste varte i 11 måneder. Du blir selvsagt glad i barna som kommer til deg, men du er innstilt på at de skal dra videre etter en tid.

Enkelte av ungdommene opplever dette som et dilemma, mener Hege.

– De er kanskje ikke sikre på hvor mye av seg selv de skal investere i en slik midlertidig løsning. Men andre bare stuper ut i det og blir inkludert i lokalmiljøet på alle måter. Det kommer helt an på hvilket utgangspunkt de har.

Alltid hjelp og råd å få

Alle som har bodd i beredskapshjem hos Hege og Øystein, har uttrykt glede over å få være der.

– Vi har ikke opplevd noen motstand mot å flytte inn hos oss, som vi var litt redde for før vi startet. Og vi vet alltid at når det oppstår en krevende situasjon, har vi et godt støtteapparat. Vi får veldig god oppfølging, kurs og veiledning. Vi føler at vi er del av et fellesskap, selv om hver av oss jobber fra eget hjem.

Hege og Øystein har to egne barn som er voksne. De har også en hund og en katt i huset, og barna setter pris på kjæledyrene.

– Vi hadde en ungdom boende her da vi fikk valp, smiler Hege. – Dyrene "treffer" mange, for de har ingen spørsmål og stiller ingen krav.

Raus, åpen og trygg

For å bli beredskapshjem må man ha relevant erfaring med jobb med barn og ungdom, for eksempel som fosterhjem. I tillegg må du ha de rette personlige egenskapene.

– Du må være interessert i barn og unge, du må være raus og tåle ulike slags mennesker. Du møter jo ikke bare barna som kommer hjem til deg, påpeker hun.

– Du må også samarbeide med foreldre, ansatte på skolen, i barnevernet, og andre hjelpeinstanser. Da må du være åpen, og ha en trygg base i deg selv. De fleste barna som kommer i beredskapshjem har vært utsatt for traumer i større eller mindre grad, og alle barna har ulike smerteuttrykk. Som beredskapsforeldre må du vise tålmodighet, og ha evne til å se bak de ulike smerteuttrykkene.

Blir en livsstil

– Det er en jobb du har døgnet rundt, det er en livsstil mer enn en jobb. Du må trives i ditt eget selskap, slår Hege fast. Hun anbefaler på det varmeste å bli beredskapshjem.

– Det fins ikke noe bedre enn å se et redd og forvirret barn lande og bli trygg. Mange av dem som kommer til oss, har liten tro på seg selv, og liten tillit til voksne. Men når du ser at barnet slår seg til ro, smiler, har lyst til å gå på skolen … Det er en fantastisk opplevelse!

Hege har fortsatt kontakt med barna som har bodd hos henne.

– De velger selvsagt selv om de vil det, understreker hun. – Men vi blir jo glad i hverandre.

 

Ledige oppdrag som beredskapshjem:

Les intervju med andre beredskapshjem

Silje ser at barna blomstrer

Bente har alltid hatt lyst til å hjelpe barn

Ta kontakt med våre rådgivere i Fosterhjemstjenesten.

Tekst: Kati Indrefjord
Foto: Silje Katrine Robinson

Finn din lokale fosterhjemtjeneste

Ønsker du å få tilsendt informasjon om det å være fosterhjem? Har du spørsmål? Vil du melde deg på informasjonsmøte? Ta kontakt med fosterhjemstjenesten der du bor.

Eller se oversikt over fosterhjemstjenestene