Trodde du at ungdommer som flytter i fosterhjem er kriminelle, ruser seg og utagerer? Her er fire myter som bommer – og en som stemmer.

Ungdom

Myte nr. 1: Det er helt feil at ungdom flest i fosterhjem går helt over styr.

De færreste er kriminelle, de færreste ruser seg og de færreste utagerer. En del ungdommer kan i perioder være krevende nok å følge opp, og det kreves ekstra innsats. Men mange av dem er egentlig vanlige ungdommer. De trenger mest av alt et stabilt og trygt hjem, der noen bryr seg og kan snakke med dem.

Sarah flyttet i fosterhjem da hun var 14, Remi da han var 13. Sarah røykte, stjal, drakk og ga blaffen i skolen. Remi var på vei inn i narkotikamiljøet. Men med fantastisk hjelp fra fosterforeldrene ble livene deres snudd. Derfor har det gått bra med dem.

Det går bra med Jasmin også. Hun flyttet inn hos Atle og Monica da hun var 15 år.

– Jeg var redd for at de ikke skulle like meg, og at jeg måtte flytte igjen. Men da jeg kom, åpnet Monica døren med et smil. Det var så avslappende. Vi spiste taco, og det var skikkelig familiestemning. Jeg kom veldig lett inn i familien, og det er jeg veldig takknemlig for, sier Jasmin.

Jasmin, Sarah og Remi er eksempler på at det nytter at fosterforeldre stiller opp. Se historiene deres her (teksten fortsetter under filmene):

 

Ungdommene trenger noen som har tro på dem

De fleste barn som trenger fosterhjem er fra skolealder og oppover til 18 år. Ungdommer som trenger fosterhjem er forskjellige; akkurat som ungdommene som bor hjemme hos deg og meg. Men de har mange av de samme behovene: De trenger å bli møtt med respekt, forståelse og støtte.

– Men de trenger også forventninger fra voksne til at de kan vokse opp og utvikle seg til å bli stabile og velfungerende mennesker som mestrer skole og jobb. De trenger at noen har tro på dem og kan veilede dem, sier Kjetil Aas i Fosterhjemstjenesten.

Akkurat nå leter Fosterhjemstjenesten i vest etter statlige familiehjem og kommunale fosterhjem til flere titalls ungdommer i alderen 12 til 17 år. Du finner mer informasjon om fosterhjem på fosterhjem.no. Der finner du også tider for åpne, uforpliktende informasjonsmøter om fosterhjem. 

Myte 2: Jo eldre barnet er når de flytter i fosterhjem, desto større problemer har de

Det er helt feil. Alder er ikke avgjørende for hvor krevende et barn eller en ungdom er å følge opp. Det avgjørende er hva de har opplevd og hvordan de har taklet det. Noen barn og unge er mer robuste enn andre, uavhengig av alder. Med andre ord: Ungdommer kan være lettere og de kan være mer krevende å følge opp enn små barn. Det varierer. Men det er mange eksempler på at «krevende» ungdom har blomstret etter at de har flyttet til et fosterhjem.

Monica og Atle har vært fosterhjem i 14 år. De har tatt imot fire ungdommer; alle jenter.

– Jeg har aldri angret på at vi tok inn ungdommer. En av fordelene er at du vet mer om hva de har i bagasjen enn når du tar imot små barn, sier Monica.

Else Gerd Dugstad, rådgiver i Fosterhjemstjenesten, påpeker at noen ungdommer har adferdsproblemer.

– Dette er et uttrykk for at de har det vanskelig der de er nå. Atferden bunner i frykt og lav selvfølelse. Husk at dette er ungdom som ofte er blitt sviktet av voksne. De vil derfor ofte trenge litt tid før de stoler på voksne. Med trygge og gode rammer i et fosterhjem vil dette ofte endre seg, sier Else Gerd Dugstad, rådgiver i Fosterhjemstjenesten.

Myte 3: Ungdom som trenger fosterhjem er gutter

Det er feil. Det er nesten like mange jenter som gutter i tenårene som trenger fosterhjem. Jasmin er en av dem. Som 15-åring flyttet hun inn hos Atle og Monica.

– Jeg trengte det virkelig; å ha et hjem der jeg kunne tenke at … nå skal jeg ikke flytte igjen, sier hun.

Men det er ikke uvanlig at fosterbarn bekymrer seg i sitt nye hjem.

– Jeg tenkte at «Tenk om de ikke vil ha meg lenger.» Men uansett om det skjer en konflikt, så ordner det seg alltid, sier Jasmin. 

Myte 4: Fosterforeldre som tar imot en ungdom forplikter seg for kortere tid enn hjem som tar imot et lite barn

Endelig en myte som stemmer! En 15-åring er snart voksen. En 5-åring er det ikke. Du trenger ikke fotfølge ungdommer slik du må med 5-åringer. Forpliktelsen er derfor annerledes, og med større frihetsgrader. Men uansett: Tar du imot en ungdom kan du få en livslang relasjon til glede for både deg, resten av familien og ungdommen.

Monica og Atle har kun tatt imot ungdommer; til sammen fire jenter. Da de to første jentene var på besøk før de flyttet inn for 14 år siden, spurte den yngste dem hvorfor de skulle flytte inn hos henne og mannen.

– Jeg svarte at jeg alltid hadde ønsket meg mange barn, men at det ikke var lett å få flere. At dette var en annen måte å få en stor familie på. Jenta svarte «ja, men så fikk du meg. Jeg er frisk som en fisk og sover som en stein», minnes Monica med et smil.

Myte 5: Å være fosterhjem for en ungdom er krevende og tøft

Deler av tiden er det nok tøft. Men det er også givende. Undersøkelser viser at de aller, aller fleste som har tatt imot ungdommer svarer at «å være fosterforeldre kan være tøft, men det er verdt det.» 9 av 10 svarer at «Å oppleve positive endringer hos barnet» er en av beste tingene med å være fosterhjem.

– Jeg vil anbefale alle som vurderer å bli fosterforeldre til å ta i mot barn som er eldre enn helt små. Det har vi aldri angret på. Fra ti år og oppover har vi bare gode erfaringer, sier Monica.

Kjetil Aas, rådgiver i Fosterhjemstjenesten, minner om en annen fordel med ungdom

– Ungdommer kan være gode, interessante og morsomme samtalepartnere for oss voksne. De kan ha interesser og fritidsaktiviteter som vi voksne vil ha stor glede av å være sammen med dem om. For eksempel fjellturer, fotball, klatring, kajakk, mekking på biler, etc. De kan også ha en humor som du og jeg synes er morsomt, sier han.

Det hjelper med humor, raushet og tålmodighet

Ungdommene trenger trygge voksne som er romslig både med dem og seg selv. Du må kunne ta de inn i familien, vise han eller henne respekt og akseptere at de ikke alltid trenger deg på samme måte som en 5-åring. Du må kunne snakke med dem, møte dem på det som er vanskelig og tåle å bli avvist. Humor, raushet og tålmodighet hjelper!

– At voksne lytter til meg er viktig. Det er bra med voksne som ikke gir meg for mange regler, men viser meg tillitt innenfor de reglene jeg får, sier ungdommer til rådgivere i Fosterhjemstjenesten.

Selv få år i fosterhjem vil kunne gi ungdommen et helt annet grunnlag for voksenlivet enn det ellers ville fått.

Akkurat nå leter Fosterhjemstjenesten i vest etter statlige familiehjem og kommunale fosterhjem til flere titalls ungdommer i alderen 12 til 17 år. Du finner mer informasjon om fosterhjem på fosterhjem.no. Der finner du også tider for åpne, uforpliktende informasjonsmøter om fosterhjem.

Finn din lokale fosterhjemtjeneste

Ønsker du å få tilsendt informasjon om det å være fosterhjem? Har du spørsmål? Vil du melde deg på informasjonsmøte? Ta kontakt med fosterhjemstjenesten der du bor.