Hvert år hedrer Arctic Race of Norway den beste hjelperytteren med en egen trøye, Vikingtrøya. Og hvert år er et barn som bor i fosterhjem, med på seremonien sammen med sin fosterfamilie.

Vikingtrøya gis til dagens beste lagkamerat: Rytteren i feltet som kjemper for lagets suksess, som ofrer seg for at en annen på laget skal vinne og som aldri gir opp uansett hva som skjer under rittet.

- Det er mye symbolikk når et fosterbarn får anledning til å gå på podiet for å dele ut trøya til beste lagkamerat. Hjelperytterens egenskaper kan man godt sammenligne med det å være fosterforeldre; man viser oppofrelse, mot og lagsamarbeid, sier kommunikasjonssjef i Bufetat, region nord, Bente Wistven.

- Det er veldig stas å være med!

Årets første Viking-trøye fikk Håkon Lunder Alrust fra Team Coop som hadde æren av å bære den på etappen fra Henningsvær til Svolvær. Aron fikk komme opp på scenen sammen Alrust, fikk signaturen hans på sin egen trøye og bli intervjuet av speaker.

Aron er 13 år og har vært en del av Johansen-familien siden han var 4 måneder gammel. Sammen med fosterforeldrene og fostersøsken fikk han møte flere verdenskjente syklister og se starten av dagens etappe i Henningsvær.

- Det er veldig stas å være med i dag og se alle de rytterne og få signert trøya av Thor Hushovd, Dag Otto, Håkon og mange andre syklister, smiler Aron.

Overrasket storesøster med egen trøye

Arons fostersøster Marita driver med landeveissykling, så i forkant av begivenheten i Henningsvær hadde han et stort ønske om at hun også skulle få sin egen sykkeltrøye. Gjennom Arctic Race of Norway fikk han oppfylt ønsket og overrasket Marita med trøya.

en jente og en gutt

- Det var så rørende. Vi står hverandre veldig nært, og det betyr veldig mye at Aron tenkte på meg, forteller Marita.

- Vi har hatt en strålende dag. Vi er veldig glade for å være en del av folkefesten i Lofoten og veldig stolte av å kunne bidra til rekruttering av flere fosterhjem, forteller far i huset Raymond.

familie