Hvert år inviterer Bufetat, region nord et barn som bor i fosterhjem sammen med sine fosterforeldre, til Arctic Race of Norway for å være med på utdelingen av den prestisjetunge vikingtrøya og få se arrangementet fra orkesterplass. 

Vikingtrøya stemmes frem av Arctic Race of Norways følgere og går til den syklisten som har gjort den beste jobben som hjelperytter på foregående etappe. I år ble vikingtrøyene delt ut før start på 2.,3. og 4. etappe i henholdsvis Tana bru, Honningsvåg og Kvalsund. 

En god hjelperytter rydder vei for favorittene, henter vann, mat og reservedeler og ofrer sykkelen om de må. De er der for at lagets stjerner skal kunne gjøre det så godt som mulig. De er alsidige utøvere som, uten å få så mye oppmerksomhet for det, trosser vind og vær for sine lagkameratene uten å klage. Jobben de gjør er avgjørende for at andre skal lykkes. Målet med å ha fosterfamilier med på seremonien er å dra paralleller mellom det å være en god hjelperytter og det å være fosterforeldre.

- Stor stas å være med 

14 år gamle Anette bor ho sine besteforeldre, Tove Iren Johnsen og Arne Walter Halto, i Vadsø. De tok turen til Tana bru for å delta på utdelingen av vikingtrøya, som etter første etappe gikk til Markus Hoelgaard. Både Anette og besteforeldrene fikk komme inn på VIP-området, møte kjendisene og se rittstarten fra orkesterplass. Det synes hele familien var stor stas. 

- For det første er det kjempebra at Bufetat og ARN samarbeider om rekruttering av flere fosterhjem. Så er det jo også stor stas å være med på arrangementet både i Tana bru og i Vadsø på 1.etappe, sier bestemor Tove.

Anette driver også med idrett og spiller fotball. Hun synes det var stas å få se blant andre Thor Hushovd og Dag Otto Lauritzen i Tana. 

- Det er veldig kult å få være med og se på syklistene, og få treffe noen av kjendisene som er her, sier hun.  

Dagens beste hjelperytter og Anette

Honningsvåg og Kvalsund 

I Honningsvåg var det Celine Sjursen som kom å bidro under seremonien. 15 åringen var ikke så godt kjent med sykkelsporten, men fikk opp interessen etter å ha sette det på nært hold. Hun synes også det var spennende å få komme opp på scenen sammen med profflaget BMC. 

Celine på scenen i Honningsvåg

I Kvalsund var det Fthawit Kidane Tsehaye (13) som fikk signert egen vikingtrøye av beste hjelperytteren fra 3.etappe, Joan Lebon fra Vital Concept Cycling Club. Fthawit ble møtt av applaus og jubel fra Kvalsund-publikummet. 

13-åringen kom sammen med fosterforeldrene Hjørdis og Roald Wilhelmsen. Familien bor i Smørfjord og tok turen til Kvalsund. De var enige om at det var et fantastisk arrangement som tiltrakk masse positiv oppmerksomhet.

- Det er en stor fest for lokal befolkning som gir en veldig god mulighet for Bufetat til å nå ut til mange potensielle fosterhjem, sa Hjørdis. 

Wilhelmsen