Under Arctic Race of Norway hedres den beste lagkameraten med en egen trøye, viking-trøya. I år som de to foregående årene får et barn som bor i fosterhjem lov til å dele ut trøya og møte den beste hjelperytteren.  

Vikingtrøya gis til dagens beste lagkamerat. Rytteren i feltet som kjemper for lagets suksess, som ofrer seg for at en annen på laget skal vinne og som aldri gir opp uansett hva som skjer under rittet. Han som har egenskaper som de gamle vikingheltene: oppofrelse, mot og lagsamarbeid.

- Det er mye symbolikk når et fosterbarn får anledning til å gå på podiet for å dele ut trøya til beste lagkamerat. Hjelperytterens prestasjon kan man godt sammenligne med det å være fosterforeldre, sier kommunikasjonssjef i Bufetat region nord, Bente Wistven. 

- En ærefull trøye

Fredagens vikingtrøye fikk belgieren Loïc Chetout i hendene fra Hamidullah i Sjøvegan. 

- Jeg er beæret av trøyen. Oppdraget Bufetat og Arctic Race of Norway utfører sammen for rekruttering av fosterhjem har en større hensikt en et sykkelløp.

- Stort

Hamidullah er 15 år gammel og går på rulleski i fritiden. Sammen med fostermoren Randi Elisabeth Jenssen og fostersøskene Rakel og Lars Marius ble han med oss i startområdet for å se på starten av rittet.

- Det er kjempegøy å være en del av et så stort arrangement! sa Randi. Og vi så på rytterne, fikk autografer og til og med hilste på forsvarsministeren! legger barna fornøyd til.