Derfor virker det ikke å straffe barn

Å straffe barn fysisk eller psykisk lærer dem ingenting. Straff river i stykker båndet mellom deg og barnet ditt.

Av Hedvig Montgomery, psykolog

Jeg har snakket og skrevet mye om hvor ødeleggende straff er for et barn, men når jeg stadig møter på dette gjennom jobben min, tenker jeg også at dette ikke kan sies for ofte:

  • Barn tåler ikke å bli slått eller holdt for hardt. De kan tåle det utenpå, men ikke inni.
  • Barn tåler heller ikke å bli fortalt at de er ubrukelige, uønsket, i veien, dumme – alle disse ordene som bryter ned og lager tomhet.
  • Straffen fører til at barnet gir opp og ikke gidder å prøve – den lærer henne ingenting. Hun forstår at hun gjorde noe som ikke var riktig, men hun får veldig lite informasjon om hva hun burde gjort i stedet.

Akkurat som for oss voksne er maktesløshet en farlig og ødeleggende følelse for et barn. Det å bli slått av en forelder fører til det motsatte av tillit, det motsatte av nærhet – selv om du kanskje kan skjule blåmerker og sår.

Illustrasjonsfoto: Mor kjefter på liten jente.

Straff ødelegger båndet mellom dere

Det er lite som river i stykket båndet mellom deg og barnet ditt slik fysisk og psykisk straff gjør.

Barnet som blir straffet, utvikler på sikt en opplevelse av å ikke være god nok. Av å være lite verdt andres tid og kjærlighet.

  • Straff fører ikke til tøffhet og tåleevne, men til usikkerhet.
  • Straff gjør liten.

Hvis foreldre straffer barna sine, bryter det ned ideen om et «vi». Det slår sprekker i hva det vil si å være en familie. Det at man bor sammen blir bare en praktisk og nyttig ordning.

Og barnet gjør kanskje som foreldrene sier fordi det føler at det må – av frykt for konsekvensene. Det er noe helt annet enn å føle tillit og nærhet til hverandre.

Resultatet er ensomme barn som ikke kan stole på voksne og som tenker at det gjør vondt å ha mamma eller pappa i nærheten.

Det er et vanskelig utgangspunkt å måtte ha i livet.

Finn din virkelige styrke

Alle foreldre trenger å forstå at deres styrke ligger et annet sted enn i den fysiske overlegenheten eller de sårende ordene.

Barnet lærer ingenting av det. På kort sikt kan det se ut som det fungerer, men i lengden er det alltid ødeleggende.

Å straffe er noe foreldre gjør for sin egen skyld – en måte å få utløp for frustrasjon på eller noe de gjør for å føle at de har markert seg. Det er en høy pris for barnet å måtte betale.

Din virkelige styrke som forelder ligger i å vise forståelse og håndtere problemene dere møter på en ålreit måte gjennom din evne til å skape kontakt og nærhet. Der ligger selv de mest voksne barna langt bak deg. Og der trenger de deg mer enn noe annet sted. Lær deg å forstå barnet ditt, hva følelsene han uttrykker betyr, og hvordan du kan hjelpe ham å håndtere dem.

Det er slik du virkelig kan vise hva det vil si å være større og sterkere. Hva det vil si å være en voksen.

Derfor fungerer det ikke å straffe barn | Hedvig Montgomery