Pappahverdag - en podcast fra Foreldrehverdag

I Pappahverdag møter du Olav Svarstad Haugland, Vegard Torvund Hansen og Håkon Bast Mossige som snakker om livet som pappa - på godt og vondt. Gjennom seks episoder snakker de om pappalivet og tar opp både kjente og ukjente problemstillinger om det å være pappa – toppet med en god dose humor. I tillegg får vi høre noen gode råd fra psykolog Frode Thuen om de ulike temaene som tas opp. 

Programlederne:

Olav Svarstad Haugland (30)

Pappa til Sverre på 2 år og Helle på 1 mnd. Jobber til vanlig som komiker og radiovert.

Olav Svarstad Haugland

Hvordan er du som pappa?
– Jeg er på ingen måte en avslappet pappa. Jeg blir like redd hver gang babyen lager en lyd, og like glad når jeg finner ut at den bare vil ha pupp. Jeg er den i familien min sønn går til hvis han vil le. Det kan også være grunnen til at jeg ikke klarer å legge ham.

Din favoritt på barneTV?
– Rent personlig synes jeg «Odd er et egg» er en vakker liten film, og alle julekalendere er helt toppen. Daniel Tiger er ikke min nabo.

Beste dad joke?
– «Åh, har du begynt å snuse? Nå ble jeg skruffa»

Håkon Bast Mossige (38)

Han er manusforfatter og jobber med innhold til TV, og er pappa til Mats på 2 år.

Håkon Bast Mossige i radiostudio
 

Hvordan er du som pappa?
– Jeg er en far som rives mellom det å sette grenser og å flyte i grenseland. Jeg er han tullete onkelen, men som nå ikke kan være den samme tullete onkelen med mitt eget barn. Akkurat nå handler livet som far mye om å si nei, lek og tull, kos og omsorg. Mats skal få lov til å bli hva han vil når han blir stor, men han kan godt bli en legende av noe slag.

Din favoritt på barneTV?
– Min soleklare favoritt er et veldig selvopptatt svar, men det må bli Rodde og Kikkan på NRK Super. Det er først og fremst favoritten fordi jeg har skrevet alle seks sesongene, men aller først og fremst fordi det er veldig bra.

Beste dad joke?
– Denne funker best med rekvisitter: Et eple og en banan. «Eple sa’n, så bannan».

Vegard Torvund Hansen (30)

Pappa til Einar på 11 måneder. Når han ikke er i pappaperm jobber Vegard som saksbehandler i barneverntjenesten.

Vegard Svarstad Haugland i radiostudio

Hvordan er du som pappa?
– Av en eller annen grunn blir jeg ofte plassert i kul-pappa-boksen, mens jeg selv etterstreber trygg-pappa-sløyfen. Jeg avskyr betegnelsen Superpappa og prøver heller å være en OK pappa for Einar. Jeg er både en pappa som til dags dato ikke har klart å sette badebleien på riktig vei, og en pappa som fikk avvent Einar med natt-melk på første forsøk.

Din favoritt på barneTV?
Jeg har et elsk-hat forhold til Teletubbies. De oppholder Einar akkurat lenge nok til at jeg får i ham mat, samtidig som jeg blir helt kokko av det simple, repeterende og fargesprakende showet til tubbiene.

Beste dad joke:
Da Einar var nyfødt (og uten hår) var det morsomste jeg visste å påpeke for hans bestefar (også uten hår) at det var nok ham han hadde arvet håret fra.

Episode 1 – Barseltid, flis og pappadepresjon

I første episode av Pappahverdag handler det om å bli pappa for første gang. Hva var den største endringen? Blir livet noen gang det samme igjen? Psykolog og professor Frode Thuen kommer også med noen gode råd mot pappadepresjon.

Episode 2 – Sex, vippestolmisbruker og poengsystemer

I episode 2 av Pappahverdag snakker pappaene om parforhold og hvordan det har endret seg etter barn. Psykolog Frode Thuen kommer også med gode råd til hvordan man kan opprettholde gnisten i forholdet – selv i småbarnsfasen.

Episode 3 – Jobbspagaten, pappaperm og Teletubbies vs. Poppeloppane

Olav, Vegard og Håkon snakker blant annet om pappapermisjon. Og hvordan er det å jobbe igjen etter at man har fått barn? Er det lov å bruke barn som alibi for å gå hjem fra jobb? Håkon er positivt overrasket over å ha blitt A-menneske etter at han ble far.

Episode 4 - Biting, sinte hender og «nei fordi au»

Sier man for mye «nei»? Og hvordan sier man egentlig nei på riktig måte? Vegard får sinte hender og fedrene snakker skjermbruk: dårlig samvittighet eller læring?

Episode 5 - Eiesyke, sovedukke og uønskede råd

Olav begynner å gå tom for unnskyldninger for å slippe å møte venner, mens Håkon liker å invitere venner på overnatting. Vegard innrømmer at «Skal jeg ta han litt for deg?» ikke er noe en nybakt og eiesyk pappa nødvendigvis setter pris på.

Episode 6 – Pappa vs. Mamma, bomkjøp og pilleglipp

Fedrene snakker om relasjonen til barnet og hva de gleder seg til når de blir eldre. I tillegg får du noen tips om hvilke dingser du kan styre unna i utstyrsjungelen.