Barnets utvikling 0-5 år

Barnet er avhengig av deg som mamma eller pappa for å føle seg trygg og utvikle seg. De yngste barna uttrykker ønske og behov for kontakt med deg på ulike måter - i takt med sin egen utvikling.

Barnet trenger at du tolker signalene og at du «svarer» på en god måte. Mange venter spent på det første smilet, det første ordet eller de første stegene. Vær tålmodig - de kommer når barnet er klart.

Du vil ganske fort oppdage at et barn er en liten person med tanker, følelser og med sin egen unike personlighet. Det tar tid å bli kjent og finne ut hva barnet vil, hva det ønsker av deg og hvordan det reagerer.

Barn er like individuelt forskjellige som voksne, så det finnes ingen fasit som gjelder for alle barns utvikling. Og dette er heller ingen konkurranse. Husk at det er stor variasjon og bredde i barnas normale utvikling. Noen vil være litt tidligere ute – andre litt seinere enn gjennomsnittet.

Likevel finnes det mange fellesnevnere, og her følger en oversikt over hvilke utviklingstrekk som er typiske på forskjellige tidspunkter i barnets første fire år.

Ved å lære og forstå mer om hvor barnet ditt er i utviklingen sin, vil du kunne stimulere og møte barnet der det trenger deg akkurat nå. 

Barnets utvikling ved forskjellige aldre

1 - 2 uker
Cirka 6 uker
3 – 4 måneder
5 - 6 måneder
7 - 9 måneder
9 - 12 måneder
Cirka 1,5 år
Cirka 2 år
Cirka 3 år
Cirka 4 år
Cirka 5 år