Pappa er viktig for den nyfødte babyen

Etter fødselen handler mye om forholdet mellom mor og barn. Men nærhet og oppmerksomhet fra pappa er også viktig for de aller minste barna.

Visste du at babyen din er født sosial og undersøker ansiktet ditt fra første stund? Den lille liker å bli holdt av deg, se på deg, føle hjertet ditt banke, kjenne kroppsvarmen og høre stemmen din.

Selv de aller yngste babyene oppfatter forskjellene mellom mor og far, og de lærer å tilpasse seg til dere. 

Babyen er så sårbar og avhengig av dere – og ikke bare for å få i seg mat og tørre, rene klær. Det er dere foreldre som stimulerer den sosiale utviklingen til babyen gjennom innlevelse og følelsesmessig kontakt. Dette betyr enormt mye for babyens trygghet, glede og læring.

Illustrasjon: Pappa leker med baby på stellebordet.

Papparollen – hva innebærer den egentlig?

Det er ingen oppskrift på hva som tilhører papparollen og hva som tilhører mammarollen. Alle foreldre er ulike. De fleste foreldre kjenner seg mer som et foreldreteam der man utfyller hverandre, fordeler oppgaver og samarbeider.

Det viktigste er at dere tilpasser dere og samarbeider om den nye situasjonen. Det gjelder uansett om dere bor sammen eller ikke. Rådene i denne artikkelen gjelder selvsagt også i familier med to mødre.

Foreldresamarbeid er ikke alltid så lett, og mange merker at «strikken strekkes» når barnet holder dere våkne om natten, sjefen vil ha arbeidsoppgavene gjort like effektivt som før og nye rutiner må på plass.

En del fedre sier at de gjerne vil delta mer og ta mer ansvar, men opplever at mamma vil ha kontroll på alt som har med babyen å gjøre. Hvis mammaen har brukt mest tid med babyen i starten, er det heller ikke så rart om hun vil gi deg noen tips og råd.

De fleste foreldre er nok litt usikre i starten. Det er helt naturlig når man står overfor en ny og stor oppgave. Mange fedre sier at det å få prøve seg alene gir økt mestringsfølelse og selvtillit. For mange er pappapermisjonen en gyllen anledning til nettopp dette.

Slik kan du bli kjent med babyen din

Til å begynne med har du kanskje bare noen få timer mellom jobb og babyens leggetid, og du lurer kanskje på hvordan du skal klare å bli en viktig person for barnet.

Det er lett å tenke at man må vente til babyen blir litt større før man kan «finne på noe sammen». Men å finne på noe sammen med en baby handler ofte bare om kontakt og nærhet.

Spedbarn er nærsynte og ser ikke så tydelig på lang avstand, så det er fint å holde barnet nært ansiktet ditt. Når du holder henne i armene dine, lar henne klemme rundt fingeren din og viser interesse, blir dere bedre kjent med hverandre. 

For at babyen skal knytte seg til deg, kreves det egentlig ikke noe annet enn at du er til stede og gir din fulle oppmerksomhet. Alt fra bleieskift, bading, forsiktig massasje, bæring og byssing til «lek» gjennom ansiktsuttrykk og lyder, vil være med på å gjøre deg til en viktig person i den lilles liv.

Babyen blir kjent med seg selv gjennom deg

Når du er sammen med babyen i hverdagen med bleieskift, mating og nattevåk, er det viktig både for babyens utvikling og forholdet mellom dere.

Disse små stundene dere har sammen kan gi mange øyeblikk der babyen ser på deg og blir møtt av deg. Det fantastiske er at selv små babyer husker deg og danner forventninger til deg på bakgrunn av hvordan dere har det sammen.

Babyen trenger å bli møtt av et annet menneske for å få en opplevelse av seg selv. Gjennom samspillet med deg lærer babyen seg selv å kjenne.

Et urolig barn som gråter kan merke at du er rolig og trøster. Babyen føler seg beskyttet. Flere eksperimenter har vist at denne rolige innlevelsen er av stor betydning. Babyen blir dessuten mer trygg på deg når dere bruker tid sammen.

Fra første dag legges grunnlaget for forholdet mellom deg og babyen, selv om babyen til å begynne med sover mesteparten av døgnet. Bare i løpet av de første månedene vil babyen bli mer og mer aktiv i sin interesse for omgivelsene og mange opplever at det blir lettere å «snakke» og «leke» med den lille etter bare noen uker.

Mor, far og baby.

Pappa og kjæreste

Som nybakt pappa kan det være vanskelig å vite hvem du skal være mest oppmerksom på den første tiden – moren eller babyen. Det enkle svaret er at begge trenger deg. Overgangen til mammalivet er en sårbar fase for mange kvinner.

Livet går fra å være «der ute», til inn i en liten babyboble. Noen fedre føler seg litt utenfor den nye mor og barn-duoen, og savner kjæresten sin sånn hun var før. Det er vel like godt å innse at mye blir nytt med et barn i huset.

Da er det viktig å forstå hvor betydningsfull du er for dem begge to. Mange kvinner føler seg litt ensomme og savner voksenkontakt i babytiden. Kanskje er du en av de få voksne hun snakker med i løpet av de første tre månedene?

Publisert 01. februar 2019
Oppdatert 27. juni 2019