Et par konkrete ting dere kan gjøre - i dag.

Artikkelen er skrevet av Anne Karin Arvola, psykologspesialist, Harstad og Narvik Familievernkontor - Bufetat, Region nord. Artikkelen har stått på trykk i Fremover.

Tegn på at forholdet ikke fungerer helt som det kan på sitt beste, er kritisering, krangling og fokus på det negative og utilstrekkelige med samlivet. Det kan gi en opplevelse av å bli administrert og dominert, eller tatt for gitt av partneren. Man kan ofte da ha behov for å trekke seg bort fra partneren, som gir en opplevelse av ensomhet i forholdet.

Selv om det ikke er slitasje i ditt forhold, kan det være viktig å tenke over hvordan du kan sørge for at partneren din ikke føler seg tatt for gitt. Det kan også være lurt å skape noen gode stunder som styrker tryggheten og kjærligheten i forholdet som forebygging.

5 om dagen

Statens ernæringsråd har anbefalt fem frukter eller grønnsaker om dagen for sunnhetens skyld.  For parforholdets sunnhet er det minst fem kjærtegn om dagen som gjelder for å holde på den gode sunnheten i parforholdet og forebygge slitasje. Kjærtegn er både ord og handlinger.

Hvordan dagen starter er viktig. En kjærlighetserklæring på tom mage gir et godt grunnlag for næringsopptak fra kjærlighetserklæringer ut over dagen. Avslutt også dagen med en kjærlighetserklæring for bedre søvnkvalitet.

E-ordet

I hverdagen kan det være lett å glemme å fortelle med ord at du er glad i din partner. Tydelig tilbakemeldinger som handler om at du setter pris på kjæresten din, at du elsker, liker væremåte, utseende, måten kjæresten lukter, beveger seg eller snakker. Det er fint å være presis, si det fine du tenker akkurat når du tenker det.

Har du lite erfaring med å si du elsker, er det kanskje mer komfortabelt å fortelle om hva du setter pris på. Men det er rart med det, man kan vende seg til nye ord. Det er ikke lenge siden det var underlig å si chatting og framsnakking... Hvem vet, kanskje du kan vende deg til å si at du elsker?

På tross av butikkenes iherdige markedsføring, er det ikke roser og diamanter som er det viktigste språket for kjærlighet.

Vis det i handlinger

Kjærlighetserklæringer med kyss, klapp og klem og sex gir en opplevelse at det er oss, vi to hører sammen. I tillegg bidrar fysisk nærhet som varer mer enn noen sekunder, til at kroppen produserer mer av gode hormoner som forsterker glede og hengivenhet. Og husk at om partneren føler seg trygg og elsket, kan hun eller han tenke mer fleksibelt, og lettere forstå ditt perspektiv! 

Kjærlighetserklæringer er også den kjærlige omsorgen i å servere kaffekoppen kjæresten setter så pris på om morgenen, lage mat, rydde og stelle med hjem og bil for at det skal føles godt for kjæresten.  Folk har ulikt kjærlighetsspråk, og de er viktig å være oppmerksom på at du ikke forventer at din partner skal uttrykke sin kjærlighet på akkurat samme måte som du. Men for at dine kjærlighetserklæringer ikke skal bli oversett kan det være lurt å si noe om hva du har gjort for å glede den andre.

I hverdagen er det mye annet som krever oppmerksomhet, og det er lett å bli godt vant å ta for gitt at partneren tar hensyn og viser omsorg. Legger du ikke merke til det, går du glipp av mange gleder, og du mister mange anledninger til å vise at du setter pris på din partner.

Prosjekt forandring

I parforhold er det lett å gå inn i mønster. Mange av disse mønstrene, eller rutinene, er hyggelige. Taco på fredager, TV-kvelder, de samme diskusjonstemaene, de samme felles fritidssyslene.  Men det kan oppleves som kjedelig når det samme gjentar seg på nytt og på nytt. Dere blir ikke så spennende for hverandre lengre. Samspillet blir etter hvert forutsigbart, og det kan hende at dere begge er misfornøyd med å få vist kun et ganske smalt «spekter» av seg selv.  

Egenskaper, ressurser og interesser du har som kommer fram på andre arenaer, som på jobben, sammen med venner eller på dine hobbyer, kan det hende vises lite hjemme. Det kan hende både du og din partner vil ha glede av å utvide det personlige repertoaret på hjemmebane.

En gang i uka

Legg en plan om å gjøre nye ting sammen i parforholdet. Ting som ikke er det vante, der dere får bydd på dere selv og vist mer av det mangfoldet som bor i dere. I hverdagen er det ikke så lett å få til lange utflukter og så videre, men tenk på de tingene som er mulige å gjøre uten så mye planlegging eller så store omkostninger.

Planlegg en hyggelig ting dere skal gjøre sammen i uka. Den ene tar partallsukene, den andre tar oddetallsukene. Det er smart å gi beskjed til partneren om når det skal være i god tid i forveien. Ta regien, og inviter partneren til å gjøre noe du liker å gjøre, og som du vet partneren ikke misliker.  Det kan være å gå på tur sammen, lage mat sammen -kanskje en type mat dere aldri har laget før, lære den andre noe som du kan, eller lytte til musikk som betyr noe for deg. Det kan også være å stelle med den andre, og massere, eller lese, synge eller spille for. Kanskje det hyggelige innebærer at dere skal være sosial sammen med andre.

Vær åpen for det din partner foreslår, så lenge det ikke går ut over din integritet. Men våg å bryte vanene. Selv må du heller ikke planlegge ting som du vet ligger helt utenfor partnerens komfortsone. Respekter fobier og antipatier. Målet er jo å kose dere sammen.

Lykke til med å oppdage det vakre mangfoldet som et kjærestepar kan romme, og gå vinteren varmt i møte!