2021. Blanke ark og nye muligheter, tenker vi, og setter oss mer eller mindre uoppnåelige nyttårsforsett. Det er nok mange der ute som friskt starter januar med stor tro på nye rutiner, som kanskje handler om å gå minst 10 000 skritt hver dag, eller spise sunnere. Noen klarer å nå sine mål, mens andre innser at målene ble uoppnåelige og faller tilbake til vante rutiner igjen.

Dersom du ikke har satt deg noen konkrete mål for det nye året, eller gjerne tar imot enda et nyttårsforsett, får du herved servert enda en utfordring: Ta vare på parforholdet ditt! Er du ikke i et parforhold, kan du tenke på andre viktige relasjoner i livet ditt. Barn, foreldre, gode venner eller andre, som er viktige for deg.

Det å ha det godt med våre nære relasjoner påvirker vår livskvalitet. En hektisk hverdag med jobb og familieliv bidrar til at vi ikke alltid har tid eller krefter til å pleie parforholdet. Dette gjelder nok mange foreldre. Barn trenger mye tid og oppmerksomhet. Jeg tror likevel det er viktig å være oppmerksom på hvordan du har det i ditt parforhold, eller i andre viktige relasjoner. Dette bør ikke komme for langt ned på prioriteringslisten, tross en travel hverdag.

Nyttårsrakettene er skutt til værs. Mitt råd til deg er at du bruker litt tid på å reflektere. Reflektér over hvordan dere som par har det sammen, eller hvordan du har det med dine nærmeste. Hva er bra, hva kan bli bedre, og hva kan være mulig for deg å gjøre noe med? Forsøk å gjøre noe med det som kan bli bedre! En liten endring kan gjøre en positiv forskjell.

Hvis du er motivert for å gjøre en innsats for å bevare eller forbedre dine relasjoner, bør du bruke tid på å undersøke hvilke tiltak du tror er viktige for din partner, eller andre viktige personer i livet ditt. På seg selv kjenner man egentlig ingen andre. Det du gjerne ønsker deg mer eller mindre av i parforholdet, kan være noe helt annet enn det din partner ønsker seg. 

Det er en gjengs oppfatning at nyttårsforsett sjelden fører til varige endringer. Vi når ikke alltid målene vi setter oss, selv om det var hensikten. Skal vi sette oss oppnåelige mål, trenger vi en prosjektplan, og vi må også beregne de psykologiske omkostningene.  Ønsker du virkelig å betale prisen av å måtte bruke tiden som trengs, nedprioritere det du eventuelt må avstå fra, tåle ulysten ved å gjøre noe du ikke kan? Personlig endring handler dypest sett om å øve på å gjøre ting annerledes, og samtidig være klar til å tåle ubehaget i selve prosessen. Som å øve inn en ny sang på gitar, løpe for komme i bedre form, eller å gjennomføre de konkrete forbedringer du ønsker deg i dine nære relasjoner.

Dersom det var mye konflikter mellom dere i året som er gått, finnes det hjelp å få. Kanskje kan det å gå i parterapi være et fornuftig nyttårsforsett?

Familievernet tilbyr både parterapi og familieterapi. Det er gratis, og det kreves ingen henvisning. Alt som trengs er et ønske om å få det bedre sammen, og en delt villighet til å ta en aktiv del i det prosjektet det er å få et parforhold eller familieliv til å fungere bedre, tross forskjeller og utfordringer som livet kan by på. Vi hjelper deg mer enn gjerne med denne prosjektplanen!

Måtte det nye året bringe med seg mye glede og gode øyeblikk i dine viktige og nære relasjoner.

Småbarnsfamilie rundt kjøkkenbordet