Før eller siden opplever vi å forelske oss. Lykken er stor om forelskelsen gjengjeldes. Vi får sommerfugler i magen, vi lengter etter å være sammen, vi begjærer og beundrer hverandre. Det gnistrer av forelskede par! Forfatteren Knut Hamsun skrev følgende om tilstanden: «Å hvor søtt og ondt det er å være forelsket, begge deler!» Det er med andre ord sterke følelser i sving, og det gjør både godt og vondt samtidig. 

Når forelskelsens intense rus har lagt seg, kan varig kjærlighet oppstå. Kjærlighet er annerledes enn forelskelse. Hva vi legger av betydning i ordet «kjærlighet» er forskjellig. For meg betyr kjærlighet i en parkontekst blant annet en opplevelse av at partneren min gir meg en følelse av trygghet; hvor jeg kan være meg selv, på godt og vondt.  Han trenger absolutt ikke like alle mine negative sider, men jeg vet at han tåler dem.

Når hverdagen kommer, blir etter hvert den altoppslukende forelskelsen et minne fra en fjern fortid. Krevende sjonglering med barn, jobb, fritidsaktiviteter og husarbeid kan tappe oss for energi, og kvalitetstid med partneren kan lett bli nedprioritert. Finnes det måter å bevare gnisten på? Ja, det tror jeg absolutt, og sier som den velkjente TV reklamen: «-Det enkle er ofte det beste».

Jeg tror nemlig det handler om de små, enkle hverdagslige tingene. For eksempel å sette av 10 minutters kort prat ved kjøkkenbordet, spise middag sammen, gi en liten klem eller et kyss til den andre om morgenen.  Betydningen av at han tar seg tid til å reparere dekket til din punkterte sykkel, eller sørger for at favorittpålegget ditt står i kjøleskapet etter at han har vært på butikken, uten handleliste. Det handler om det lille ekstra, som kan gi partnerens hjerte litt påfyll av gnist. Psykologen og familieterapeuten Sissel Gran skriver om å være en «tilvendt» partner. Dette står i motsetning til å være bortvendt eller fravendt. En tilvendt partner er oppmerksom på at du er der, - i et parforhold med deg, og bare deg. Oppmerksom på hvordan du har det, hva du trenger, og hva dere trenger sammen.

En gnist har potensial for ild, ­– flamme, lys og energi. For at gnisten skal bevares må den mates med oksygen og brennbart materiale. Det er nettopp dette en tilvendt holdning med de enkle, små hverdagslige handlingene kan tilføre. Oppmerksomhet og kjærlig omsorg blir det som gir liv til gnisten.

Vi har ulike kjærlighetsspråk. Noen føler seg verdifulle når de blir gjort tjenester for, mens andre synes det viktigere med fysisk nærhet. Ikke alle har behov for å få stadig anerkjennende ord og kjærlighetserklæringer, eller bugnende blomsterbuketter. Jeg har for eksempel lært meg at mannen min liker å fortelle meg siste nytt om favoritt-fotballaget sitt. Jeg har egentlig ingen interesse av fotball overhodet, men når jeg viser ham at jeg lytter, gjør det ham glad og tilfreds. Jeg derimot, kan fryde meg over at han støvsuger eller vasker vinduer uten at jeg har bedt om det. Eller aktiviserer barna slik at jeg kan sove litt lenger en lørdagsmorgen.

Å være litt nysgjerrig på hverandres kjærlighetsspråk er viktig. Spør hverandre for eksempel: -Hva gjør deg glad? -Hva liker du at jeg gjør for deg? Se om du i noen grad kan by litt på det partneren din setter pris på.

På familievernkontoret møter vi mange par med ulike utfordringer. Mange kan i etterpåklokskapens lys ønske de hadde brukt mer tid og energi på hverandre, før ting ble vanskelig mellom dem. Kanskje kjente de heller ikke så godt til den andres kjærlighetsspråk?

Det er helt normalt å streve i parforholdet, alle gjør vi det fra tid til annen. Dersom dere over tid går litt fast i et negativt mønster av vonde konflikter, minner jeg om at det finnes hjelp å få. Familievernkontoret tilbyr parterapi. Det er gratis, og det behøves ingen henvisning.