Verdensbildet har endret seg de siste ukene, og vi er vitne til en situasjon som ingen tidligere har opplevd. Familievernet har utarbeidet «familievettreglene» for å hjelpe deg og din familie til å skape gode og hyggelige stunder sammen, i det som ser ut til å bli en annerledes påske for de fleste.

Fortvilt-familierund-kjøkkenbordet-skalert.jpg
Koronaviruset påvirker oss alle, på ulike måter. Det legger ikke bare begrensninger på enkeltmennesker, parforhold og familier i hverdagen, men truer også våre forventninger inn i påskehøytiden - som mange forbinder med sosialt fellesskap og gode opplevelser.

  1. Vær rause med hverandre, og fokuser på det du er takknemlig for.

Sett ord på de gode tingene og start gjerne dagen med en «forventningssamtale».

Barn og voksne tilbringer mer tid sammen nå enn vanlig, og det krever økt innsats for å sikre trygge rammer.

  1. Gi rom for ubehagelige følelser som bekymring, redsel og usikkerhet knyttet til koronaviruset.

Kjedsomhet, ensomhet, frustrasjon og sinne er naturlige følelser under slike forhold vi opplever nå. Del følelsene dine og lytt til andre når de deler sine følelser. 

  1. Slå deg til ro med at gode foreldre verken er perfekte eller strekker til hele tiden.

Barn tåler mange typer påkjenninger så lenge de har en trygg havn hos deg som forelder.

Tilgang på trøst, støtte og forståelse er en klok måte for foreldre å respondere på.

  1. Senk tempoet og bruk tiden til å ha det hyggelig sammen.

Prøv å fokusere på positive tanker og følelser. Legg til rette for enkle aktiviteter som ikke krever mye planlegging, og som ikke nødvendigvis koster mye. Vær åpen for forslag og gode initiativ fra partner eller barna.

  1. Sett av tid til å prate sammen, for å skape minner og etablere bånd.

Prøv å legge til rette for samtaler som ikke nødvendigvis skal ende med en løsning. Undring og nysgjerrighet kan være et godt utgangspunkt for reflekterende og givende samtaler. 

  1. Hold fast på rutiner som gir økt samhold og mestring i familien.

Det gjør godt for store og små når hverdagen er trygg og forutsigbar. Erstatt gjerne noen av de gamle rutinene med nye, med mål om å knytte familien enda tettere sammen. 

  1. Gjør en innsats for å dempe konfliktnivået i familien.

Målet må være at hele familien får opplevelsen av en styrket relasjon i en krevende tid. Barn vil ofte være lojale mot begge foreldrene, og foreldrekonflikter er utfordrende for barn å håndtere.

  1. Pass på å gjøre gode ting for deg selv, og gjør ting som gir deg overskudd.

De rundt deg trenger at du er den beste utgaven av deg selv. Ta gjerne en spasertur med partneren din, en venn eller bruk tid alene i frisk luft. Husk at barn også trenger tid for seg selv. 

  1. Husk at en familie består av ulike individer, og alle i familien har sine spesielle behov.

Noen er mer sårbare enn andre og har behov for å sette egne grenser. Respekt for ulike måter å reagere på er kanskje det aller viktigste å huske på i disse tider.

Harmonisk-familie-rundt-kjøkkenbordet-skalert.jpg