«Hei, jeg er alenemor, med tre gutter som alle er veldig aktive. Det koster mye penger at de alle er med på fotball, med både klær, utstyr og nå mot sommeren kommer cup, der det også er meningen at foreldre skal være med og sove på hotell. Jeg har ikke råd til dette. Hvordan skal jeg få sagt dette til guttene mine? Jeg ser jo at de har glede av aktivitetene - men er det ikke slik at tilbud om fysisk aktivitet skal være for alle?», fra en alenemor.

Svaret til moren er skrevet av Hilde Buserud, mekler og par- og familieterapeut ved Familievernkontoret Øvre Romerike Glåmdal - Bufetat, Region øst.

Denne problemstillingen tror jeg faktisk mange kan kjenne seg igjen i, og ikke bare i fotball men i de fleste ulike idretter. Det å ha tre barn som samtidig skal ha penger til både utstyr og annet er krevende. Samtidig er det sikkert vanskelig å skulle arve, da de er aktive og dermed sliter klær og utstyr ut før de vokser ut av det. 

"Men alle andre har"

Barn klarer seg ofte med et minimum av utstyr, men blir selvfølgelig preget av vennene de har rundt seg. Alle barn vil jo være en del av «flokken» og hvis de andre har en viss type sko så vil nok dine også ha det. Jeg ville ha snakket med treneren til barna for å ha en felles linje på hvor mye og hva slags klær og utstyr som trengs og kreves for å være med. Kanskje kan dette temaet løftes opp på et foreldremøte. Hvis dere foreldre har en felles forståelse rundt dette kan det hjelpe deg (og mange andre foreldre) til å være mer rolig når barna kommer og sier at «alle andre har».

Rabatter og idrettsordninger

Du har sikkert vært kreativ med tanke på innkjøp av og vedlikehold av klær og utstyr. Da det ikke bare er du som synes det koster mye å ha barn i aktivitet vil de fleste idrettslag ha en ordning som gjør at du får rabatt når du handler i den sportsbutikken som klubben har avtale med. Her er det gode penger å hente. Likeens at de avholder spesielle «handledager» der det blir ekstra gode priser.

I tillegg kan det være greit å vite hva slags økonomisk tilbud som finnes i det idrettslaget barna tilhører. Noen har stipend de kan dele ut ved konkrete forespørsler eller ved spesielle anledninger, som for eksempel cup. Noen har også søskenmoderasjon i aktivitetsgebyr og/eller fritak ved søknad.

Det finnes også legater i kommunene der man kan søke etter ulike kriterier - kanskje finnes det et som passer for nettopp deg?

Vær ærlig

Du spør konkret om hvordan du skal få sagt dette til guttene dine, og utfra din «bestilling» i denne spalten tror jeg du vil kunne snakke med de om dette på en grei måte. Det å konkret forklare at du for eksempel ikke kan være med på cup, IKKE fordi du ikke vil se de spille fotball, men fordi du ikke kan avsette de pengene til hotell akkurat nå. Dette vil være nyttig for barna å høre.

Mange foreldre vil gjerne være med på slik aktivitet, og veldig mange ønsker også å slippe, så uansett vil du ikke være alene om ikke å delta. 

I en slik samtale kan dere jo også sammen være kreative i forhold til hvordan guttene kanskje kan bidra konkret med tanke på å ønske seg fotballutstyr til bursdag og jul, å kunne spørre eldre søskenbarn om de kanskje har noe som ligger og kan arves eller andre gode ideer som barn ofte har når de først blir spurt.

Kanskje en annen familie rundt guttene gjerne vil bidra, hvis de blir spurt. Det kan hende du kvier deg fra å spørre, men kanskje det kan være litt enklere hvis det er barna selv som spør?

Lån av utstyr

I vår kommune, Kongsvinger, har vi et tilbud som kalles BUA. Der kan alle låne ulikt sportsutstyr over noe tid. Dette tilbudet tror jeg gjelder i mange kommuner, nettopp fordi det er mange foreldre som kjenner på samme behov som deg. 

Jeg vet mange foreldre benytter seg av dette i for eksempel vintersesongen. De låner slalomutstyr der i stedet for å bruke mye penger på noe som raskt blir for lite for barna.  De fleste bruktbutikkene nå om dagen har også mange gode varer inne til en rimelig penge. 

Jeg håper dette ble til litt hjelp, og jeg ønsker deg og guttene en god vår og en deilig aktiv sommer.