Dette er et spørsmål familieterapeuter ofte får. Her er rådene de gir tilbake.

Illustrasjonsbilde

Alle lengter etter harmoni og god stemning og har masse forventninger til de etterlengtede fridagene. Men så blir det sjelden slik en har sett det for seg. I tillegg viser Facebook glansbilder fra «alle andres» vellykkede feriedager, og det gjør vondt å se hvor lykkelige alle andre er, når en selv føler at en ikke får til det samme i sin familie.

Sosiale medier er faktisk en av nåtidens utfordringer for mange. Vi sammenligner oss og føler at vi faller igjennom. Det vi ikke tenker på er at de aller fleste kun legger ut og deler ting vi er fornøyde med og glade for, og desto sjeldnere alt som går galt eller ikke innfrir forventningene.

Snakk om forventningene til ferien sammen

Når det nærmer seg ferie og fridager er det en god ide å samle familien og snakke om hva hver enkelt ser for seg og ønsker å bruke fridagene til. I en familie kan ønskene sprike: en ønsker å være i aktivitet og ute på tur hver dag sammen med familien, mens en annen kanskje lengter etter fred og ro til å få lest den boka som har ligget og ventet så lenge. I mange familier er det i tillegg barn i forskjellig alder, og dette skaper også utfordringer. Hvordan skal vi planlegge slik at alle får noe de vil? Dette må vi snakke om sammen og planlegge sammen.

Hvilke behov har hver og en av oss?

Jeg husker godt en sommerferie der vi voksne hadde trodd at turene til Legoland og Mummidalen var sommerens høydepunkt for barna. Men da sønnen skulle skrive stil på skolen om hva som var best den sommeren, skrev han om da vi var alle sammen på hytta og spilte kort. Det var hans koseligste sommerminne!

Dette er en viktig påminning om betydningen av å snakke sammen også om hvordan vi skal bruke fridagene og få det hyggelig. Hvilke behov har hver og en av oss i familien?

Foreldre kommer fra forskjellige kulturer

Vi voksne har i tillegg med oss egne erfaringer og minner fra egen oppvekst. Dette vil også påvirke oss når vi skal skape vår families ferieminner. Dersom vi har gode minner fra egen oppvekst vil vi gjerne videreføre noe av dette. Foreldrene kan komme fra to vidt forskjellige familiekulturer og ha med seg vidt forskjellige ønsker. Hvis vi har negative minner ønsker vi å skape noe nytt. Det er ikke alltid vi er så bevisste dette, men det er viktig å snakke om og dele med din partner slik at han/hun forstår hvorfor det er så viktig for deg å få til noe av det du vil.

Kan det være noe av dette som gjør at fridagene ofte ender opp med krangling og frustrasjon? Prøv å invitere din partner til en god prat om dette og bli enige om hvordan dere skal snakke om og sammen planlegge neste ferieperiode slik at den kanskje kan bli en ny og bedre erfaring.