Hele verden er nå i en spesielt krevende situasjon med pandemi som berører alle. Det er mye oppmerksomhet på hvilke ringvirkninger dette får på i våre liv og hvor viktig det er at vi stiller opp for våre medmennesker. Det er viktig at vi også slår et slag for kjærligheten   

Tegn på at forholdet ikke fungerer helt som det kan på sitt beste, er kritisering, krangling og at vi retter blikket mot det negative og utilstrekkelige med samlivet. Det kan gi en opplevelse av å bli administrert og dominert, eller tatt for gitt av partneren. Dette kan føre til et behov for å trekke seg bort fra partneren, som igjen gir en opplevelse av ensomhet i forholdet. 

Selv om det ikke er slitasje i ditt forhold, kan det være viktig å tenke over hvordan du kan sørge for at partneren din ikke føler seg å bli tatt for gitt. Det kan som forebygging være lurt å skape noen gode stunder som styrker tryggheten og kjærligheten i forholdet. 

Fem om dagen 

Statens ernæringsråd har anbefalt fem frukter, eller grønnsaker, om dagen for sunnhetens skyld.  For parforholdets sunnhet bør minst fem kjærtegn om dagen gis som ernæring til parforholdet. Kjærtegn er både ord og handlinger. Tenk over hvilke kjærtegn du setter pris på å få av din partner og hvilke foretrekker du å gi? 

Hvordan dagen starter er viktig. En kjærlighetserklæring på tom mage gir et godt grunnlag for næringsopptak fra kjærlighetserklæringer ut over dagen. Avslutt også dagen med en kjærlighetserklæring for bedre søvnkvalitet. 

Ikke fortvil om dere ikke alltid rekker fem om dagen, et næringsrikt kjærtegn har også stor verdi.   

E ordet 

Kine Hellebust sang en gang så fint og så sant; “det er lett og si jeg elsker deg på engelsk.....”. For noen er det kanskje litt sannhet i denne setningen. 

I hverdagen kan det være lett å glemme å fortelle med ord at du er glad i din partner. Tydelig tilbakemeldinger som handler om at du setter pris på kjæresten din, at du elsker, liker væremåte, utseende, måten kjæresten lukter, beveger seg på, eller snakker. Det er fint å være presis, si det fine du tenker akkurat når du tenker det. 

Har du lite erfaring med å si du elsker, er det kanskje mer komfortabelt å fortelle om hva du setter pris på. Men det er rart med det, man kan vende seg til nye ord. Det er ikke lenge siden det var underlig å si chatting og framsnakking... Hvem vet, kanskje du kan vende deg til å si at du elsker? 

Til tross av butikkenes iherdige markedsføring, er kanskje ikke roser og diamanter som er det viktigste språket for kjærlighet? Snakk sammen om hvordan dere uttrykker kjærligheten til hverandre med ord. Har dette endres seg med tiden eller har dere samme uttrykksmåte som tidligere?   

Vis det i handlinger 

Kjærlighetserklæringer med kyss, klapp og klem, og sex, gir en opplevelse at det er oss to, at vi to hører sammen. I tillegg bidrar fysisk nærhet, som varer mer enn noen sekunder, til at kroppen produserer mer av gode hormoner, som igjen forsterker glede og hengivenhet. Og husk at om partneren føler seg trygg og elsket, kan hun eller han tenke mer fleksibelt, og lettere forstå ditt perspektiv!   

Kjærlighetserklæringer er også den kjærlige omsorgen i å servere kaffekoppen kjæresten setter pris på om morgenen, lage mat, rydde og stelle med hjem og bil, for at det skal føles godt for kjæresten. Folk har ulikt kjærlighetsspråk, og de er viktig å være oppmerksom på at du ikke forventer at din partner skal uttrykke sin kjærlighet på akkurat samme måte som du. Men for at dine kjærlighetserklæringer ikke skal bli oversett kan det være lurt å si noe om hva du har gjort for å glede den andre. 

I hverdagen er det mye annet som krever oppmerksomhet, og det er lett å bli godt vant å ta for gitt at partneren tar hensyn og viser omsorg. Legger du ikke merke til det, går du glipp av mange gleder, og du mister mange anledninger til å vise at du setter pris på din partner. 

Hva med å gjøre noe for din partner som du tror den vil sette pris på? Velg ut en ting du tror din partner vil sette pris på og gjør det! Ikke fortell hva som er din handling, bli enige om når at dere kan avsløre dette for hverandre.   

Prosjekt forandring 

I parforhold er det lett å gå inn i mønster. Mange av disse mønstrene, eller rutinene, er hyggelige. Taco på fredager, TV-kvelder, de samme diskusjonstemaene, de samme felles fritidssyslene. Men det kan oppleves som kjedelig når det samme gjentar seg på nytt og på nytt. Dere blir ikke så spennende for hverandre lengre. Samspillet blir etter hvert forutsigbart, og det kan hende at dere begge er misfornøyd med å få vist kun et ganske smalt «spekter» av seg selv.     

Egenskaper, ressurser og interesser du har som kommer frem på andre arenaer, som på jobb, sammen med venner eller på dine hobbyer, kan det hende vises lite hjemme. Det kan være at både du og din partner vil ha glede av å utvide det personlige repertoaret på hjemmebane.  

Snakk gjerne sammen med din partner om mønstrene i deres forhold, hvilke vil dere beholde og hva vil dere gjerne tilføre av nytt? 

En gang i uka 

Legg en plan om å gjøre nye ting sammen i parforholdet. Ting som ikke er det vante, der dere får bydd på dere selv og vist mer av det mangfoldet som bor i dere. I hverdagen er det ikke så lett å få til lange utflukter og så videre, men tenk på de tingene som er mulige å gjøre uten så mye planlegging, eller så store omkostninger.  

Planlegg en hyggelig ting dere skal gjøre sammen i uka. Den ene tar partallsukene, den andre tar oddetallsukene. Det er smart å gi beskjed til partneren om når det skal være i god tid i forveien. Ta regien, og inviter partneren til å gjøre noe du liker å gjøre, og som du vet partneren ikke misliker. Det kan være å gå på tur sammen, lage mat sammen - kanskje en type mat dere aldri har laget før, lære den andre noe som du kan, eller lytte til musikk som betyr noe for deg. Det kan også være å stelle med den andre, og massere, eller lese, synge eller spille for. 

Vær åpen for det din partner foreslår, så lenge det ikke går ut over din integritet. Men våg å bryte vanene. Selv må du heller ikke planlegge ting som du vet ligger helt utenfor partnerens komfortsone. Respekter fobier og antipatier. Målet er jo å kose dere sammen. 

Lykke til med å oppdage det vakre mangfoldet som et kjærestepar kan romme. Husk at nærhet og kjærlighet er tillatt selv i disse tider! 

Artikkelen er skrevet av Alta og Hammerfest Familievernkontor - Bufetat, region nord.